Nieuws

Publicatie: 21 januari 2022

Door:


Heeft uw gemeente een WiFi4EU-voucher voor een gratis wifi-hotspot? En wilt u deze voucher verzilveren? De Europese Commissie heeft onlangs een video gepubliceerd met drie simpele stappen hoe uw gemeente het WiFi4EU-netwerk succesvol kan installeren. Gemeenten kunnen met de voucher ter waarde van € 15.000 een gratis wifi-hotspot aanleggen in lokale publieke ruimten, zoals gemeentehuizen, bibliotheken, musea of parken. De deadline voor het verzilveren van deze voucher nadert voor gemeenten.

Stappenplan

De Europese Commissie heeft in de volgende drie stappen uiteengezet hoe een gemeente de voucher het beste kan verzilveren:

  1. Uw gemeente kiest een wifi installatiebedrijf naar keuze die de wifi-hotspot kan aanleggen in de gemeente, en registreert dit in de WiFi4EU portal.
  2. Het wifi installatiebedrijf legt de wifi-hotspot aan, codeert het installatierapport en verstuurt dit naar de WiFi4EU portal. Voorafgaand hieraan registreert het wifi-installatiebedrijf zijn IBAN nummer in de WiFi4EU portal. De Commissie moet dit verifiëren.
  3. De gemeente verifieert en valideert het rapport van het wifi installatiebedrijf in de WiFi4EU portal.

U kunt de video van de Commissie met uitleg hier bekijken.

Afhankelijk van wanneer uw gemeente de WiFi4EU-voucher heeft aangevraagd, kan de deadline voor het verzilveren van de voucher verschillen. U kunt per gemeente een handig overzicht vinden op deze pagina.

Achtergrond WiFi4EU-voucher

De Commissie wil de toegang tot gratis wifi in openbare ruimten stimuleren voor alle Europese burgers, ongeacht woonplek of inkomen. Daarom heeft zij enkele jaren geleden het WiFi4EU-initiatief gelanceerd. Hiermee wordt de aanleg van gratis wifi in Europese gemeenten gefaciliteerd. Nederlandse gemeenten konden zich tussen 2018 en 2020 via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor een voucher inschrijven. Gemeenten konden destijds kans maken op de voucher door zo snel mogelijk de aanvraag in te dienen.

Het WiFi4EU-initiatief is gefinancierd door het voorloperprogramma van subsidie-instrument Connecting Europe Facility. Gemeenten uit alle EU-lidstaten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en IJsland konden deelnemen.

Bron

WiFi4EU, Europese Commissie

Meer informatie

WiFi4EU portal, Europese Commissie

In 3 stappen Wifi4EU-voucher inwisselen, Digitale Overheid