Hoera! Europa decentraal 15 jaar

3 april 2017

Vandaag, op 3 april 2017, viert kenniscentrum Europa decentraal zijn 15e verjaardag. In 2002 is het kenniscentrum opgericht met als doel het informeren en adviseren van decentrale overheden op het gebied van Europees recht en beleid en het vergroten van het Europabewustzijn bij de decentrale overheden.

Autoriteit op het gebied van Europees recht

In de afgelopen vijftien jaar is Europa decentraal uitgegroeid tot de autoriteit voor decentrale overheden op het gebied van Europees recht. Met name op het gebied van staatssteun en aanbesteden. Daarnaast informeert Europa decentraal ook over andere Europese regels. Bijvoorbeeld omtrent gebiedsontwikkeling, duurzaamheid en privacy.

Hoogtepunten

Vanaf het moment van oprichting kunnen decentrale overheden met hun vragen over Europese wet- en regelgeving terecht bij Europa decentraal. Inmiddels heeft het kenniscentrum ruim 13.000 vragen beantwoord. Mede dankzij de informatie die Europa decentraal uit deze vragendatabase kon halen, is tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap het project Bridge! gepubliceerd. Hierin zijn negen casussen uitgewerkt over vraagstukken bij decentrale overheden over onduidelijke of tegenstrijdige Europese regelgeving.

Tussen 2007 en 2011 bracht Europa decentraal, in samenwerking met SDU, een reeks praktijkcahiers Europees recht uit, met als titel ‘Europa op het grensvlak van recht en beleid’. In totaal werden er vijf boeken uitgebracht:

  • Europa, je beste kennis;
  • 1001 vragen over staatssteun;
  • De Dienstenrichtlijn decentraal;
  • Europese milieuwetgeving en decentrale overheden;
  • Pluk de vruchten van de interne markt.

Website

Ook de website blijkt al jaren een onmisbare tool voor overheden te zijn om inzicht te krijgen in het Europees recht. De website, waar gemiddeld bijna 20.000 gebruikers per maand op af komen, biedt een uitgebreid overzicht van belangrijke Europeesrechtelijke onderwerpen zoals aanbesteden, staatssteun en milieu, maar behandelt inmiddels ook belangrijke thema’s als privacy en het sociaal domein. Wekelijks worden er in samenwerking met het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) nieuwsberichten gepubliceerd, die worden gebundeld in de nieuwsbrief de Europese Ster.

Meer weten

In het najaar organiseert Europa decentraal een inhoudelijke bijeenkomst om stil te staan bij dit jubileumjaar, houdt dus goed onze website en de nieuwsbrief in de gaten. Wilt u meer weten over wat Europa decentraal specifiek voor u kan betekenen, bijvoorbeeld op het gebied van het geven van presentaties of het meedenken over Europese vraagstukken? Kijk dan op www.europadecentraal.nl of stel een vraag via onze helpdesk.

Door:

Lycke van Leusden, Europa decentraal