Internationale interesse in kenniscentrum Europa decentraal

Kenniscentrum Europa decentraal staat niet alleen in Nederland bekend als hét instituut dat Europees recht en beleid naar de decentrale praktijk vertaalt en zich inzet voor het creëren van Europabewustzijn bij decentrale overheden en de ministeries. Ook vanuit andere Europese landen is men geïnteresseerd in de werkwijze en expertise van dit kenniscentrum. In april hebben twee Zweedse delegaties het kenniscentrum bezocht om kennis uit te wisselen en er staat nog een bezoek van de Noorse provincie Rogaland op het programma.

Op 10 april bracht het Zweedse Agentschap voor handel en interne markt (Kommerskollegium) een bezoek aan Europa decentraal. Dit agentschap bezocht Europa decentraal om kennis en werkmethodes uit te wisselen op het gebied van aanbestedingen, betere regelgeving, de Brexit en de Dienstenrichtlijn. Tijdens het bezoek werd onder andere van gedachten gewisseld over de wijze waarop beide organisaties het Europees recht vertalen naar de decentrale praktijk. Verder is gesproken over een belangrijke uitspraak van het Europese Hof van Justitie over het toepassingsbereik van de Dienstenrichtlijn in de zaak Visser Vastgoed Beleggingen. De uitspraak zal niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa gevolgen hebben op het gebied van ruimtelijke ordening (lees hier meer).

Een week later, op 18 april, was het Zweedse Ministerie van Bedrijfsleven en Innovatie te gast bij Europa decentraal. De bijeenkomst met het Zweedse ministerie stond vooral in het teken van staatssteun. Het ministerie is momenteel bezig een soortgelijke staatssteunadviesstructuur als Europa decentraal op te zetten voor decentrale overheden in Zweden. Tijdens het bezoek werd informatie verstrekt over de wijze waarop het kenniscentrum (de koepelorganisaties van) gemeenten, waterschappen en provincies ondersteunt. Ook werd onder andere toegelicht hoe het kenniscentrum up-to-date blijft en zijn doelgroep van relevante praktische informatie kan blijven voorzien.

Ook buiten de EU is er interesse voor het werk van Europa decentraal. Eind mei krijgt het kenniscentrum een delegatie van de Noorse provincie Rogaland op bezoek. De thema’s van deze bijeenkomst zullen afval, milieu en circulaire economie zijn.