Zoeken

ALTIJD OP DE HOOGTE?

Welke ontwikkelingen in de EU zijn van belang voor gemeenten, provincies en waterschappen? En wat betekent dat voor de dagelijkse praktijk?

Is uw stad de meest toegankelijke van Europa? Win de Access City Award 2019!

27 augustus 2018Regionaal beleid en structuurfondsen

Zet uw stad zich in om toegankelijk te zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd of handicap? Meld uw stad dan voor 16 september 2018 aan voor de Acces City Award en treed in de voetsporen van eerdere winnaars als Milaan, Salzburg, Berlijn en Lyon.

Wat is de Access City Award?

De Access City Award wordt jaarlijks uitgereikt door de Europese Commissie en het European Disability Forum. Met de Access City Award worden steden in de EU onderscheiden voor hun inspanningen om toegankelijk te zijn voor personen met een handicap en senioren. De award is bedoeld om steden en gemeenten elkaar te laten inspireren door ervaringen te delen. Vanuit het gezichtspunt van de Europese Commissie maakt de award duidelijk hoe belangrijk toegankelijkheid is voor steden in heel Europa.

Wanneer is een stad toegankelijk?

Een stad is toegankelijk wanneer alle mensen er zonder problemen kunnen wonen, zich kunnen verplaatsen en gebruik kunnen maken van alle diensten. Een toegankelijke stad is een stad waar het voor de mensen eenvoudig is om:

  • met bus, tram of metro naar het werk te gaan;
  • een kaartje te kopen via een kaartenautomaat;
  • gebruik te maken van de openbare wegen en openbare gebouwen binnen te gaan;
  • informatie te krijgen die voor hen begrijpelijk is.

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018

Dit jaar legt de Europese Unie de nadruk op cultuur en hoe die wordt doorgegeven van de oudere aan de jongere generatie. Net als alle andere zaken moet ook cultuur voor iedereen toegankelijk zijn. De Commissie kent daarom twee extra prijzen toe aan steden die bezig zijn om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken.

Meedoen?

Om te mogen deelnemen aan de Access City Award moet een stad meer dan 50.000 inwoners hebben. Aanmelden kan via de website van de Access City Award. De deadline voor inschrijvingen is 16 september 2018.

Door:

Pauline A’Campo, Europa decentraal

Meer informatie

Win de Europese prijs voor de meest toegankelijke stad, nieuwsbericht Europese Commissie
Aanmeldformulier Acces City Award, website Access City Award 2019
Aanmeldformulier Accessibility of Cultural Heritage Award, website Access City Award 2019
Acces City Award 2018: voorbeelden van beste praktijken voor een betere toegankelijkheid van steden in de EU, publicatie Europese Commissie

X