Kamerlid Servaes onder de indruk van Europese projecten

15 februari 2013

Tweede Kamerlid Michiel Servaes (PVDA) bracht op vrijdag 1 februari een bezoek aan de Provincie Zeeland. Directe aanleiding hiervoor was een reportage van Nieuwsuur waar de meerwaarde van de Europese fondsen kritisch onder de loep werd genomen.

De dag begon met een technische briefing over de Europese structuurfondsen op de Abdij te Middelburg. Michiel Servaes werd geïnformeerd over hervormingen in het cohesiebeleid die ertoe leiden dat er steeds meer geïnvesteerd wordt in innovatie. Daarnaast werd hij geïnformeerd over de financiële consequenties van de voorstellen van de Europese Commissie. Nederland gaat in de komende periode aanzienlijk minder EFRO gelden ontvangen. Vergelijkbare rijke regio’s zoals Wenen en Brussel gaan er juist flink op vooruit. Aan het eind van de technische briefing vond er een intermezzo plaats over de rol van het Kamerlid, en wat hij voor de Provincies kan betekenen.

De heer Peter van Dongen, directeur Hogeschool Zeeland presenteerde de onderzoeksprojecten in het ‘SEA-lab’ laboratorium. Hierin werken drie partijen intensief samen gericht op kennisvalorisatie: kennisinstellingen, overheden en het bedrijfsleven. De synergie die hieruit voort komt maakte innovatieve doorbraken op het gebied schelpenkweek mogelijk. Interessant voor de wetenschap, goed voor het milieu en bovendien levert het grotere kosten efficiëntie op.

Ook werd er een bezoek gebracht aan DOK41, een broedplaats voor startende innovatieve ondernemers in Zeeland. Dit concept is als start-up mogelijk gemaakt met Europees geld, en biedt nu rijkelijk kansen voor creatief ondernemerschap.

Na het bezoek twitterde het kamerlid: “Prachtig werkbezoek gehad aan innovatief #Zeeland”.

Door:

Milos Labovic, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Meer informatie:

Michiel Servaes Twitter: @michielservaes
EFRO
Peter van Dongen Hogeschool Zeeland
‘SEA-lab’ laboratorium
DOK41