Kick-off Europese Week van de regio’s en steden

2 februari 2018

De 16e Europese Week van de regio’s en steden vindt plaats van 8 tot en met 11 oktober 2018. Het thema voor dit jaar is het EU-cohesiebeleid na 2020. Op 25 januari vond de kick-off meeting van de Europese Week van de regio’s en steden plaats in Brussel. Deze kick-off meeting is het startsein voor eventuele partners om zich in te schrijven.

Europese Week van de regio’s en steden

De Europese Week van de regio’s en steden is een jaarlijks terugkerend evenement in Brussel waar regionale en lokale overheden samen met deskundigen best practices uitwisselen op het gebied van regionale en stedelijke ontwikkeling. Ook wordt het evenement gebruikt om de besluitvormers ervan bewust te maken dat de regio’s en steden moeten worden betrokken bij het EU-beleidsvormingsproces. De Europese Week van regio’s en steden wordt georganiseerd door het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) en directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling (DG REGIO) van de Europese Commissie.

De Europese Week van de regio’s en steden werd in 2017 bezocht door 6000 deelnemers uit 74 landen. Er waren 187 partner-regio’s en -steden uit de 28 lidstaten.

Kick-off meeting

Aan het begin van elk jaar wordt er een kick-off meeting georganiseerd waarmee de inschrijvingen worden geopend voor eventuele partners van de Europese Week voor de regio’s en steden. Hierna worden meer dan 200 partners uit heel Europa geselecteerd: regio’s en steden, vaak ingedeeld in thematische groepen (regionale partnerschappen), bedrijven, financiële instellingen, internationale verenigingen en academische organisaties. De partners organiseren seminars van gemeenschappelijk belang die verband houden met de uitvoering van de Europese structuur- en investeringsfondsen en andere EU-programma’s. Tijdens de kick-off meeting op 25 januari werd het thema voor 2018 bekendgemaakt: ‘Europese regio’s en steden voor een sterk EU cohesie-beleid na 2020’.

Inschrijven

Wilt u als regio of stad deelnemen aan de Europese Week van de regio’s en steden 2018? Inschrijven kan tot 30 maart via deze link. Daarnaast kunnen regio’s en steden tot 19 februari op zoek naar een partnerschap om met een andere regio en/of stad samen een evenement te organiseren.

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Kick-off meeting presentatie, Comité van de Regio’s en Europese Commissie
Uitleg Europese Week van regio’s en steden, Comité van de Regio’s
EURegionsWeek 2018: Time to get involved!, nieuwsbericht Europese Commissie

Meer informatie:

Openbare raadpleging over EU-financiering op het gebied van cohesie, Europese Commissie
Website Europese Week van de regio’s en steden