Nieuws

Publicatie: 9 december 2019

Door:


De aanmeldperiode voor de nieuwe editie van de Europese Ondernemersregio (EOR) is geopend. Steden en regio’s met vooruitstrevende of bijzondere strategieën voor ondernemerschap kunnen zich aanmelden voor de EOR Award. De EOR wordt elk jaar aan maximaal 3 steden of regio’s met “uitstekende, toekomstgerichte strategieën ter ondersteuning van kmo’s, startups en scale-ups” toegekend door het Europees Comité van de Regio’s (CvdR). Het hoofdthema van de EOR 2021-editie is ondernemerschap voor een groene en duurzame toekomst.

Europese Ondernemende Regio

De EOR is een initiatief waarbij een label wordt uitgereikt aan ondernemende EU-regio’s met een bijzondere innovatieve strategie, ongeacht hun omvang, welvaartsniveau en bevoegdheden. De regio’s met de meest geloofwaardige, toekomstgerichte en veelbelovende visie mogen zich een jaar lang “Europese Ondernemende Regio” noemen. De winnaars van de EOR van 2020 zijn Gdansk-Pommeren (Polen), de economische regio Göteborg (Zweden) en de regio Navarra (Spanje). In de afgelopen jaren hebben ook Nederlandse regio’s de award ontvangen. In 2019 was de provincie Gelderland een van de drie winnaars en in 2014 de provincie Noord-Brabant.

Erkenning en zichtbaarheid

Dit initiatief staat aan de basis van een groeiend netwerk van vooruitstrevende gebieden die hun ondernemersecosystemen actief versterken, best practices uitwisselen en samenwerken binnen Europese projecten. De EOR geeft erkenning en zichtbaarheid aan ondernemersstrategieën en concrete projecten. Regio’s worden gedefinieerd in de breedste zin van het woord, inclusief autonome gemeenschappen, departementen, deelstaten, provincies, grootstedelijke gebieden en steden. Zelfs grensoverschrijdende territoria met rechtspersoonlijkheid zoals EGTS en Euregio’s kunnen zich aanmelden voor dit project.

Aanmelden

Geïnteresseerde regio’s en steden kunnen zich aanmelden tot 31 maart 2020. Meer informatie over het aanvraagproces en selectiecriteria zijn beschikbaar op de website van het Europees Comité van de Regio’s.