Nieuws

Publicatie: 23 april 2019

Door:


Voor het eerst in Europa zijn, twee op waterstof aangedreven vuilniswagens, goedgekeurd voor gebruik. Dit is op 11 april gerealiseerd in Eindhoven, Best en Veldhoven. Met deze primeur realiseren de gemeenten het emissievrije ophalen van afvalstoffen, waardoor ze bijdragen aan het stiller maken van de straten en het verbeteren van luchtkwaliteit.

Marktrealisatie

De vuilniswagens zijn een initiatief van LIFE ’n Grab Hy !, dat zich inzet om deze service te ontwikkelen en de testfase mogelijk te maken. De vuilniswagens zijn al enkele maanden op de weg getest en hebben nu het startsein gekregen om officieel ingezet te worden. Dit is een belangrijke stap in het behalen van een van de hoofddoelen van het project: afvalverwerkingsdiensten en gemeenten ervan overtuigen dat waterstof een haalbare oplossing is voor de toekomst van het vervoer.
Een van de laatste hindernissen voor de vrachtwagens was een Electro Magnetic Compatibility (EMC) -test. Het slagen van deze test bevestigt dat de voertuigen geen elektromagnetische storing opwekken die ongewenste effecten op andere voertuigen heeft. Het LIFE-programma heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld in het overbruggen van de goedkeuring tot aan de daadwerkelijke marktrealisatie. Rotterdam en Keulen zijn de volgende steden waarin vuilniswagens op waterstof zullen rondrijden.

Voordelen van vuilniswagens aangedreven op waterstof

  • Hogere efficiëntie: ze zetten chemische potentiële energie (van waterstof en zuurstof) direct om in elektrische energie, in tegenstelling tot verbrandingsmotoren die minder efficiënt zijn vanwege hun bewegende delen en de hoeveelheden warmte die ze produceren;
  • De gebruikte emissies bestaan alleen uit water en een kleinere hoeveelheid warmte, waardoor ze minder schadelijke stoffen uitstoten.

Bronnen:

Meer informatie over Electro Magnetic Compatibility
Meer informatie over LIFE ’n Grab HY !
Toekomst van waterstof