Nieuws

Publicatie: 3 juni 2019

Door:


Het Europees Comité van de Regio’s was dit jaar de gastheer van de jaarlijkse ‘European Week for Waste Reduction’ (EWWR) prijsuitreiking, die plaatsvond op 15 mei tijdens de EU Green Week 2019. De EWWR-prijzen werden uitgereikt aan de zes projecten die het meeste bijdroegen aan afvalvermindering.

De ‘EWWR’

De EEWR-award is een jaarlijkse prijs die is gericht op het erkennen en stimuleren van initiatieven voor afvalvermindering gericht op alle actoren in de samenleving. De European Week for Waste Reduction vindt elk jaar in november plaats met duizenden bewustmakings- en opruimactiviteiten in heel Europa. De tien voorgaande edities van de EWWR-prijzen, tonen de cruciale rol die lokale gemeenschappen spelen bij het verminderen van afvalverspilling.
Het Europees Comité van de Regio’s steunt dit initiatief door mee te helpen bij de organisatie van de prijsuitreiking en het ondersteunen van het secretariaat van de EWWR-organisatie. De zes winnende projecten van de EWWR 2018 werden verdeeld in categorieën die zich focussen op (1) overheidsdiensten en organisaties, (2) Ngo’s, (3) bedrijven en industrie, (4) onderwijsinstellingen, (5) burgerinitiatieven en (6) de speciale categorie.

Achtergrond

In 2018 legde de EWWR tijdens zijn 10e editie de nadruk op het onderwerp gevaarlijke afvalstoffen, dit werd gedaan onder het motto “Time to Detox!”. Het trok de aandacht van het publiek naar de vaak verborgen, maar schadelijke stoffen die men tegenkomt in alledaagse producten en uitgevoerde activiteiten.
Het aantal uitgevoerde acties als onderdeel van de EWWR bereikte in 2018 een record van 14.347. Ze werden geregistreerd via 32 nationale, regionale en lokale coördinatoren in 30 landen en dit alles werd gedaan in samenwerking met het secretariaat van de EWWR- organisatie. De volgende editie van de EWWR vindt plaats van 16 tot en met 24 november 2019. De focus van deze editie ligt op het verbeteren van afvaleducatie en de bijbehorende communicatie.

Meer informatie

De EEWR
Winnende projecten van 2018
De rol van het Europees Comité van de Regio’s