Najaarprognose: Commissie voorspelt bescheiden groei Eurozone

14 november 2016Regionaal beleid en fondsen

De Europese Commissie voorspelt een groei van 1.5 % bruto binnenlands product (bbp) in 2017. De groei zal, zo verwacht de Commissie, in een matig tempo voortgaan. Reden voor het matig tempo zijn onder andere de politieke onzekerheid rondom Brexit en de vertraagde groei buiten de Europese Unie. Verder dragen zwakke prestaties van de economie in de afgelopen jaren bij een gematigde groei.

Prognose

De prognose van de Commissie is gebaseerd op externe aannames over onder anderen: wisselkoersen, rentetarieven en grondstoffen van de afgelopen jaren. een analyse van de gebruikte cijfers geeft vervolgens een verwachting weer van de het komende jaar.

Groei

De Commissie verwacht dat in 2017 de particuliere consumptie in combinatie met de werkgelegenheid zal groeien en de lonen zullen toenemen. De groei van de particuliere consumptie zal zelfs mogelijk tot in 2018 aanhouden. Tegen deze groei noemt de Commissie de politieke onzekerheid, zwakke mondiale handel en verzwakte economische prestaties van de afgelopen jaren als tegenhanger van de groei. Pierre Moscovici, commissaris van Economische Zaken van de Commissie verklaarde: “De Europese groei zal in 2017 standhouden tegen een meer uitdagende achtergrond”.

Herstel

Uit de prognose blijkt dat ondanks de verschillende economische prestaties van lidstaten en het bbp van de EU in zijn totaliteit hoger ligt dan vóór de crisis in 2008. In sommige gevallen is dit meer dan 10% boven het dieptepunt in de crisis. Ook voorspelt de Commissie dat de werkgelegenheid met 1.4% zal groeien, dit is de snelste groei sinds 2008.

Investeringen

De Commissie stelt in haar prognose stelt dat het investeringsklimaat, na lage groei, op zal klaren. Projecten die worden gefinancierd door EU middelen, moeten in toenemende mate particuliere en openbare investeringen ondersteunen bij de uitvoering van projecten. Hier draagt de Commissie aan bij door het Investeringsplan voor Europa, en door financiering uit zowel Horizon 2020 als het LIFE-programma voor milieu en klimaat.

Door:

Pierre Kas en Femke Salverda, Europa decentraal

Bronnen:

Economische najaarsprognoses 2016, Europese Commissie

Meer informatie:

Structuur- en investeringsfondsen, Europa decentraal