Nederland stelt kleinere Europese Commissie voor

25 november 2013

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken bepleit namens Nederland dat de volgende Europese Commissie, die eind 2014 aantreedt, kleiner moet worden. Timmermans zal hiervoor een voorstel doen in de aankomende Europese ministerraad.

De Europese Commissie bestaat momenteel uit 28 Eurocommissarissen, een vanuit elke Europese lidstaat. Timmermans stelt voor om vanaf de volgende commissieperiode nog slechts zeven of acht commissieleden in het kerncollege te hebben. De overige twintig leden werken volgens het voorstel ondergeschikt aan dit kerncollege in clusters. Alleen de leden van het kerncollege behouden het recht om wetsvoorstellen te doen en daarover politiek overleg te voeren. De andere twintig leden krijgen enkel volledig stemrecht over de voorstellen.

Sterkere rol

Volgens de Nederlandse regering versterkt deze wijziging de rol van de Europese Commissie. Door de vele Eurocommissarissen in Brussel is er volgens Timmermans een wildgroei aan onnodige regelgeving ontstaan. Bovendien verscheuren de tegengestelde wensen van de Europese Raad en het Europees Parlement de Commissie tussen enerzijds administratieve en secretariële en anderzijds politieke taken.

Voor- en tegenstanders

Het Nederlandse voorstel stuit op kritiek en bijval in de lidstaten. “Sommigen vinden het een goed idee, anderen niet”, aldus Timmermans afgelopen maandag 18 november na overleg in Brussel.

Voorstanders van de huidige formule benadrukken dat een ‘eigen’ Commissaris de herkenbaarheid van de Commissie in de lidstaten versterkt. Zij geloven niet dat het idee van Timmermans enige kans van slagen heeft.

Door:

Marloes van Nistelrooij, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bron:

Europa NU, ‘Nederland komt met voorstel voor kleinere Europese Commissie’, 19-11-2013
Volkskrant, ‘Lof en kritiek voor Timmermans’ plan kleinere Commissie’, 19-11-2013

Meer informatie:

Minister Timmermans
Europese Commissie