Nederlandse provincies, Europese topregio’s voor de jeugd!

De provincies Utrecht en Noord-Holland behoren tot de beste regio’s voor de jeugd in Europa. Dit werd op 14 februari 2017 bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking in het Comité van de Regio’s. De twee Nederlandse regio’s staan bovenaan de ranking van meest jeugdvriendelijke regio in Europa.

YouthMetre

De uitreiking vond plaats tegelijkertijd met de lancering van de speciale vergelijkingssite van het jeugdwelzijn in Europese regio’s, de YouthMetre. Deze jeugdmeter beoordeelt regio’s aan de hand van 55 criteria die te maken hebben met het jeugdwelzijn. Het gaat om socio-economische gegevens en onderzoeksresultaten met betrekking tot demografie, opleidingsniveau, werkgelegenheid, ondernemerschap, gezondheid, sociale inclusie, cultuurparticipatie, creativiteit, internationale oriëntatie en politieke en maatschappelijke betrokkenheid van jonge inwoners (tussen 18 en 30 jaar).

In kaart gebracht

De YouthMetre website is ontwikkeld door de European Association of Geographers (EUROGEO) en de European Association for Local Democracy (ALDA). Het is bedoeld om het welzijn en de maatschappelijke betrokkenheid van jonge mensen in Europa in kaart te brengen en te promoten. In Nederland zijn het voornamelijk de gemeenten die zich inzetten voor de uitvoering van het Jeugdbeleid.

Provincie Utrecht

De provincie Utrecht draagt zelf ook een steentje bij aan politieke en maatschappelijke ontwikkeling van haar jonge inwoners. Zo worden er bijvoorbeeld debatwedstrijden voor jongeren gefaciliteerd, zoals recentelijk het Model European Parliament en Op weg naar het Lagerhuis. Daarnaast laat de provincie Utrecht basisschoolkinderen, met behulp van organisaties als Kunst Centraal en Landgoed Erfgoed Utrecht, kennis maken met kunst en erfgoed. De provincie Utrecht scoort ook hoog in diverse andere Europese ranglijsten, zoals die van de meest competitieve en de meest innovatieve regio’s.

Provincie Noord-Holland

In provincie Noord-Holland scoort de jeugd voornamelijk goed op het onderwerp onderwijs en opleiding. Van 10 tot en met 13 februari 2017 werd in de Statenzaal van de provincie tevens een voorronde van de Model European Parliament georganiseerd. Jongeren krijgen hier de kans om ervaring op te doen in een simulatie van het Europees Parlement.

Door:

Ilse Buijs, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

Persbericht, Provincie Utrecht