Nieuw Europees platform ondersteunt overheden bij het inkopen van innovaties

4 november 2013

Decentrale overheden hebben steeds meer aandacht voor onderzoek, duurzaamheid en innovatie bij aanbestedingen. Hiermee kunnen zij groei bevorderen en de efficiëntie en kwaliteit van hun inkoop verbeteren. Om overheden te informeren over de mogelijkheden om bij inkoop en aanbestedingen innovatieve werken, producten en diensten aan te schaffen is een nieuw Europees platform gelanceerd over innovaties.

Platform

Met een Europese economie die nog steeds voor grote uitdagingen staat, is het nodig om innovatieve en duurzame oplossingen te stimuleren. ICLEI, PIANOo, REC en IWT hebben daarom eind oktober het Procurement of Innovation Platform gelanceerd.

Inkopen van innovaties

Via de Innovation Procurement website moet het inkopen van innovaties gemeengoed worden voor overheden. Het platform biedt publieke inkopers, beleidsmedewerkers en onderzoekers informatie, documenten en een forum voor publieke inkoop van innovaties en precommerciële inkoop.

Lancering platform

Antonio Tajani, Vice-President van de Europese Commissie en Europees Commissaris voor Industrie en Ondernemerschap lanceerde het platform eind oktober officieel tijdens de conferentie ‘The path, the growth: Achieving excellence in business friendly public procurement’.

Eurocommissaris Tajani

‘Publieke inkoop van innovatieve producten en diensten is een van de essentiële middelen om nieuwe technologieën en services te ontwikkelen, meer banen te creëren en de concurrentiekracht van de Europese industrie en het midden- en kleinbedrijf te verhogen’, aldus Tajani.

‘Het stimuleert ook efficiëntie van openbare diensten. Het is daarom tijd voor actie. Publieke inkopers in Europa moeten een essentiële rol gaan vervullen in deze maatschappelijke transitie.’

Elementen Platform

Het Procurement of Innovation Platform bestaat uit drie elementen: website, Procurement Forum en Resource Centre.

Website

De website bevat het laatste nieuws en bijeenkomsten over public procurement of innovation en precommerciële inkoop. Ook beleidsondersteuning en achtergrondinformatie over de Europese wet- en regelgeving is hier te vinden.

Procurement Forum

Het Procurement Forum is speciaal ontwikkeld om het netwerk van ervaringsdeskundigen te ondersteunen. Europese inkopers en stakeholders kunnen hier discussiëren en informatie delen. Gebruikers kunnen ook besloten groepen maken, die ideaal zijn voor het coördineren van zowel grote als kleine projecten. Op dit moment zijn er al meer dan 1.000 geregistreerde gebruikers van het forum.

Resource Centre

Het Resource Centre is een centrale database met ondersteunende documenten. Denk aan Europese en nationale beleids- en strategiestukken, tools, case studies, beschrijvingen van projecten en initiatieven, rapporten en weblinks over het inkopen van innovaties.

Door:

Karin van den Brand, Europa decentraal

Bron:

Persbericht ‘Nieuw Europees platform ondersteunt overheden bij het inkopen van innovaties’, Pianoo

Meer informatie:

Platform innovatief aanbesteden
Innovatief aanbesteden, Aanbestedingen, Europa decentraal