Nieuwe aanpak voor afschaffing roaming tarieven in de EU vanaf 2017

26 september 2016

Nadat een eerder voorstel voor de afschaffing van roaming kosten binnen de EU op last van Commissie voorzitter Juncker werd ingetrokken, is de Europese Commissie nu een nieuwe aanpak overeengekomen. Vanaf 15 juni 2017 kunnen alle Europeanen, ongeacht tijd of volume, hun mobiele telefoon gebruiken in het EU-buitenland zonder daarvoor hoge roaming kosten te betalen.

Redelijk gebruik

Het vernieuwde voorstel is gebaseerd op het beginsel van woonplaats of duurzame banden van consumenten met een lidstaat van de EU, zoals frequente en aanzienlijke aanwezigheid in de lidstaat van de roamingprovider. De ontwerpregels zorgen ervoor dat alle reizigers met een SIM-kaart van de lidstaat waar zij wonen of waarmee zij duurzame banden hebben, hun mobiele toestel in alle andere EU-lidstaten op dezelfde manier als thuis kunnen gebruiken. Mensen met duurzame banden zijn bijvoorbeeld pendelaars, expats die vaak aanwezig zijn in hun thuisland of Erasmus studenten.

Europese consument

Volgens Eurocommissaris Ansip, vicevoorzitter digitale eengemaakte markt, moeten Commissie, Parlement en Raad samen zorgen voor lage prijzen voor gebruikers in heel Europa, om nieuwe mobiele diensten ten volle te kunnen gebruiken. “De Europese consumenten zouden het niet anders willen.” Europeanen zullen tegen binnenlands tarief kunnen bellen, sms’en of surfen en volledige toegang hebben tot de andere delen van hun mobiele abonnement.

Garanties voor providers

In het nieuwe voorstel zijn sterke garanties voor aanbieders van mobiele netwerken ingebouwd. Zo zijn er garanties voor providers tegen misbruik op grond van woonplaats of duurzame banden met een EU-lidstaat. Door het nieuwe voorstel kunnen providers gebruikspatronen controleren om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van het ‘roam like at home’ mechanisme. Dit mechanisme wordt in juni 2017 werkelijkheid voor alle Europese reizigers.

Tijdlijn

Het college van Commissarissen neemt het definitieve voorstel uiterlijk op 15 december 2016 aan, op basis van de feedback van Berec (Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie), de lidstaten en alle betrokken partijen.

Door:

Ilse Buijs, Huis van de Nederlandse provincies

Bron:

Persbericht, Europese Commissie

Meer informatie:

Nieuwsbericht ‘EU timmert aan de digitale weg’, Europa decentraal
Berec, Europese Commissie
Factsheet, Europese Commissie