Nieuws

Publicatie: 2 december 2019

Door:


Afgelopen week, op 27 november, kreeg de nieuwe Europese Commissie groen licht van het Europees Parlement. In Straatsburg kreeg de commissie steun van de grote fracties: de christendemocraten, de sociaaldemocraten en de liberalen. Op 1 december is de nieuwe commissie officieel aan de slag gegaan.

Groen licht Europees Parlement

Voorafgaand aan de stemming in het Europees Parlement in Straatsburg presenteerde voorzitter Von der Leyen haar team met een toespraak waarin ze de prioriteiten voor de komende jaren toelichtte. Ze benoemde dat ze een ‘geopolitieke commissie’ zal leiden, die een leidende rol wil nemen op het wereldtoneel. Het nieuwe team van 26 Eurocommissarissen kreeg later die dag in Straatsburg steun van een meerderheid van 461 van de 751 Europarlementariërs. 157 parlementariërs stemden tegen en 89 onthielden zich van stemming.

European Green Deal

Met name op het gebied van klimaat ziet Von der Leyen een voortrekkersrol voor de Europese Unie. De ‘European Green Deal’ die dit mogelijk moet gaan maken wordt woensdag 11 december al gedeeltelijk gepresenteerd, onder leiding van de Nederlandse ‘uitvoerend vicepresident’ Frans Timmermans. Nog diezelfde dag komt het Europees Parlement in een plenaire sessie bijeen om de plannen te bespreken. De eerste maatregelen zouden naar verluid al in maart van start moeten gaan.

Bron:

Statement by European Commission President Ursula von der Leyen, Europese Commissie
Speech Europees Parlement President-elect Ursula von der Leyen, Europese Commissie

Meer informatie:

Green Deal: Nederland wil concrete en ambitieuze doelstellingen, Kenniscentrum Europa Decentraal
De leden van de nieuwe Europese Commissie, Europese Commissie
Europese green deal: wat wil de nieuwe Commissie de komende tijd bereiken?, Kenniscentrum Europa Decentraal
Von der Leyen wil Europa klimaatneutraal, Kenniscentrum Europa Decentraal
Kandidaat-voorzitter Von der Leyen geeft opdracht aan nieuwe commissieleden voor de komende 5 jaar, Kenniscentrum Europa Decentraal