Nieuwe High Level Group voor simplificatie structuurfondsen

15 juni 2015Betere regelgeving

Eurocommissaris Crețu heeft een nieuwe High Level Group opgericht die zich gaat richten op de simplificatie van de structuurfondsen. Ontvangers van structuurfondsen worstelen vaak met de bureaucratie die gepaard gaat met ontvangst van de fondsen.

De Eurocommissaris voor Regionaal Beleid maakte dit bekend tijdens de informele Raad over cohesiebeleid in Riga op 9 juni 2015.

Prioriteiten

De nieuwe High Level Group wil de toegang van het MKB tot de fondsen verbeteren, de teruggaven versimpelen, meer procedures digitaliseren (voortbordurend op het e-cohesion project) en de focus op community-led local development analyseren. De Groep zal ook kijken naar de problemen waarmee regio’s en lidstaten te maken hebben, bijvoorbeeld bij de selectie van projecten.

Planning

De eerste aanbevelingen van deze groep worden begin 2016 verwacht. De Groep zal vervolgens begin 2018 conceptvoorstellen maken voor de nieuwe beleidsperiode.

Team

Voormalig Eurocommissaris Siim Kallas (Estland) is de voorzitter van de groep. De overige leden van de Groep zijn nog niet bekend. Eurocommissaris Crețu zal tien tot twaalf personen selecteren. Zij worden verkozen op basis van ervaring en verdiensten.

Door:

Roxanne Koenis, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Artikel Structural Funds: Simplification the order of the day, Europolitics
Persbericht Commission acts to simplify access to European Structural and Investment Funds, Europese Commissie