Nieuws

Publicatie: 1 juli 2019

Door:


Op 2 juli start de nieuwe termijn van het Europees Parlement. De Europarlementariërs worden geïnstalleerd tijdens de eerste plenaire vergadering in Straatsburg sinds de Europese verkiezingen in mei.

Plenaire vergadering

Tijdens de plenaire vergadering op dinsdag 2 juli zullen de in mei verkozen Europarlementariërs worden geïnstalleerd. Tijdens deze plenaire vergadering kiezen de Europarlementariërs de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Ook kiezen ze de vicevoorzitters en de samenstelling van de commissies.

Verkiezing

De voorzitter van het Europees Parlement wordt woensdag 3 juli gekozen voor tweeënhalf jaar. De verkiezing gaat via anonieme stemmen en kan uit vier rondes bestaan. Een politieke partij of een groep van minimaal 38 Europarlementariërs kan kandidaten naar voren schuiven. Na het kiezen van de nieuwe voorzitter stemmen de Europarlementariërs voor de veertien vicevoorzitters.
Op woensdag 3 juli wordt er ook gestemd over de grootte van de commissies en subcommissies. De politieke partijen beslissen vervolgens wie van hun leden er in welke commissie zal plaatsnemen. Dit wordt later op de dag in dezelfde plenaire vergadering bekend gemaakt.
Op donderdag 4 juli zullen de Europarlementariërs met Raadsvoorzitter Donald Tusk de Europese top van eind juni bespreken waarin de regeringsleiders hebben gesproken over: (1) de nieuwe voorzitters van de Europese instellingen, (2) het meerjarig financieel kader 2021 – 2027 en (3) de aanpak van de klimaatproblematiek.

Bron

Coming up: Parliament starts its new term, persbericht Europees Parlement