×

Nieuws

...
Nieuws - 30 november 2022

Save the date! Werken met Europa – borrel

Op 24 januari 2023 om 16u00 In het Huis van Europa Korte Vijverberg 5/6, 2512 AB, Den Haag Hierbij nodigen wij (Kenniscentrum Europa Decentraal, het Liaisonbureau van het Europees Parlement, […]

...
Nieuws - 28 november 2022

Hoe populair is het DAEB-besluit? En wat heb je eraan? Interview met Ali al Khatib

Bij KED merken we dat het besluit tot aanwijzing van een dienst van algemeen economisch belang een populair beleidsmiddel is onder decentrale overheden. Wij spraken daarover met Ali al Khatib, al tien jaar advocaat bij advocatenkantoor Stibbe en onderzoeker aan de Leidse rechtenfaculteit.

...
Nieuws - 28 november 2022

Onderzoek behoefte decentrale overheden omtrent digitalisering

Denk mee over welke ondersteuning decentrale overheden nodig hebben! Medewerkers van decentrale overheden die zich bezighouden met het thema digitalisering kunnen meedenken over wat hen helpt om de vertaalslag te maken van Europese beleidsvoorstellen omtrent digitalisering naar de eigen beleidsaanpak. Vul de vragenlijst in of ga met ons in gesprek!

...
Nieuws - 28 november 2022

Voorlopig akkoord lancering internetsatellieten

De Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over het Secure Connectivity-programma. Als gevolg hiervan gaat de EU een constellatie voor internetsatellieten lanceren, genaamd IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite). Een satellietconstellatie is een groep identieke satellieten die samenwerken om een ​​dienst te verlenen.

...
Nieuws - 21 november 2022

Rondje langs de velden: KED in Brussel

Om decentrale overheden zo goed mogelijk van dienst te zijn is het cruciaal om warme contacten in ‘het Brusselse’ te onderhouden. Adviseurs Laura Hollmann (klimaat en milieu) en Brent Bos (fondsen) maakten een ‘rondje langs de velden’.

...
Nieuws - 21 november 2022

2023 belooft voor Nederland een beter economisch jaar te worden

Nederland zal na een turbulent jaar een economisch sterk 2023 tegemoet gaan. Dit is de verwachting van de Europese Commissie die zij heeft gepubliceerd in haar jaarlijkse herfstprognose. Hierin doet zij verslag van het Europees economisch beleid en geeft ze landspecifieke aanbevelingen.

...
Nieuws - 21 november 2022

KED legt uit: Verantwoord aanbesteden

Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat Verantwoord aanbesteden hierin centraal.

...
Nieuws - 16 november 2022

Haarlem finalist van European Rising Innovation Award 2022

Haarlem is in de race voor de Europese innovatietitel, bedoeld voor steden die uitblinken in het opbouwen van innovatie-ecosystemen. Samen met twee andere Europese steden, maakt de stad kans op de titel ‘The European Rising Innovative City 2022’.

...
Nieuws - 16 november 2022

Verordening voorgesteld voor het delen van gegevens over kortetermijnverhuur

Het aandeel kortemijnverhuur in de toeristische sector neemt mede door de platformeconomie aanzienlijk toe. Om de transparantie in deze industrie te vergroten en overheden te helpen bij een evenwichtige ontwikkeling heeft de Europese Commissie een voorstel voor een verordening gepubliceerd. De verordening beoogt een eerlijke, verantwoorde en betrouwbare groei van de kortetermijnverhuur. Omdat de verordening impact zal hebben op zowel overheidsinstanties als burgers, heeft de Commissie ook een consultatie gepubliceerd.