×

Nieuws

Nieuws - 26 februari 2024

Aanmeldingen open voor REGIOSTARS 2024

Heeft u een project waar u erg trots op bent en dat in het zonnetje gezet mag worden? Dan kunt u zich opgeven voor REGIOSTARS 2024, waarvan de aanmeldingen net zijn geopend. De REGIOSTARS Awards vinden sinds 2008 elk jaar plaats. Het doel van deze prijs is om lokale projecten in de schijnwerper te zetten die bijdragen aan de sociale en economische ontwikkeling van de Europese Unie.

Nieuws - 26 februari 2024

EU keurt eerste regeling voor cyberbeveiligingscertificering goed

De EU heeft een belangrijke stap gezet voor online veiligheid. De eerste Europese regels zijn vastgesteld om te controleren of ICT-producten, zoals computers en telefoons echt veilig zijn. Voor decentrale overheden is dit belangrijk om effectief gevoelige informatie van hun burgers te beschermen.

Nieuws - 19 februari 2024

DSA nu volledig van kracht

Op 17 februari 2024 is de Digitaledienstenwet (Digital Services Act, ofwel DSA) volledig van kracht geworden. Sinds afgelopen zaterdag creëert de DSA verplichtingen voor (bijna) alle aanbieders van zogenaamde tussenhandeldiensten.

Nieuws - 19 februari 2024

Europese Commissie publiceert praktijkgids “Market Economy Test” voor risicofinanciering

De Commissie heeft een zogenaamde praktijkgids uitgebracht, waarmee het overheden wil ondersteunen die startende en opkomende innovatieve bedrijven willen helpen in een precaire fase van hun ontwikkeling. Er is al een langere tijd een Mededeling Risicofinanciering, waarin de staatssteunregels in zulke gevallen worden uitgelegd. In deze praktijkgids gaat de Commissie in het bijzonder in op de omstandigheden waaronder er geen sprake hoeft te zijn van staatssteun.

Nieuws - 19 februari 2024

Ingetrokken en uitgestelde maatregelen milieu & klimaat

De Europese Commissie heeft onlangs een aantal tegemoetkomingen gedaan aan de Europese landbouwers. Het gaat om het tijdelijk opschorten van bestaande, en het aanpassen of schrappen van voorgenomen maatregelen op het gebied van milieu- en klimaatwetgeving. Welke maatregelen zijn dit precies? In dit nieuwsbericht geven wij een kort overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, met per verandering de vindplaats voor verdere informatie.

Nieuws - 19 februari 2024

Gigabit Infrastructuur Verordening aangenomen

Op 6 februari zijn de Europese Raad en het Parlement tot een akkoord gekomen over de Gigabit Infrastructuur Verordening. Dit brengt nieuwe veranderingen voor decentrale overheden met zich mee.

Nieuws - 12 februari 2024

Tweede ronde van de European Blockchain Sandbox staat open voor aanmelding

Vanuit het ‘European Blockchain Regulatory Sandbox’ initiatief wordt jaarlijks een prijs uitgereikt voor de meest innovatieve use case met blockchain. De nieuwste ronde voor deze prijs staat nu open. Aanmelden is mogelijk tot 25 maart 2024.

Nieuws - 12 februari 2024

Implementatie NIS2 en CER vertraagd

Op 31 januari, heeft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius de Tweede Kamer laten weten dat het Nederland niet gaat lukken om de Europese NIS2-richtlijn en de CER-richtlijn voor de deadline van 17 oktober 2024 te implementeren.

Nieuws - 5 februari 2024

Nieuwe dienst van KED: overzicht netwerken en platforms over digitalisering

De Europese Unie zit middenin de Digital Decade. Om decentrale overheden te ondersteunen in hun digitale doeleinden, heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een overzicht samengesteld met verschillende projecten, netwerken en platforms die met digitalisering bezig zijn.

Nieuws - 29 januari 2024

Enquête verantwoord aanbesteden Europese Commissie

De Europese Commissie wil graag van aanbestedende diensten uit EU-lidstaten horen wat ervaringen zijn met communicatiepraktijken rondom maatschappelijk aanbesteden. U kunt tot 31 januari 2024 reageren.

Nieuws - 26 januari 2024

Verslag Let’s get Digital 2.0

Op 23 januari 2024 organiseerden Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het evenement Let’s get digital 2.0 om lokale en regionale overheden te informeren over digitalisering en Europese fondsen. We kijken terug op een succesvolle bijeenkomst met interessante sprekers en break-out sessies!