Raadpleging: Beoordeling Nitraatrichtlijn
De Europese Commissie evalueert de Nitraatrichtlijn en vraagt om feedback. Decentrale overheden kunnen tot 8 maart 2024 een vragenlijst invullen om feedback te geven.
De Europese Commissie heeft nieuwe drempelbedragen voor Europese aanbestedingen gepubliceerd. Als de geraamde waarde van een opdracht gelijk is aan of meer is dan het nieuwe drempelbedrag, moeten decentrale overheden vanaf 1 januari 2024 deze opdracht Europees aanbesteden.
Lees meerDe Europese Commissie evalueert de Nitraatrichtlijn en vraagt om feedback. Decentrale overheden kunnen tot 8 maart 2024 een vragenlijst invullen om feedback te geven.
Het gebruik van data heeft een steeds grotere invloed op ons dagelijks leven. Om dit te reguleren en data zo toegankelijk mogelijk te maken, is de Europese Dataverordening in het leven geroepen. Deze Dataverordening komt een stap dichterbij: op 27 november 2023 heeft de Raad van de EU de Dataverordening aangenomen.
Om groeiend elektriciteitsgebruik en duurzame energieopwek in goede banen te leiden heeft de Europese Commissie een aantal investeringen en maatregelen aangekondigd.
Henk van Dijk is senior beleidsmedewerker bij de Provincie Noord-Brabant. Hij houdt zich bezig met dataeconomie en ‘Lifescience and Health’. In dit interview gaan we dieper in op hoe de provincie Noord-Brabant gebruik maakt van Europese fondsen.
Dankzij de Visserijvrijstellingsverordening en de Landbouwvrijstellingsverordening kunnen decentrale overheden in deze sectoren steun verlenen zonder dit te hoeven melden bij de Europese Commissie. Er zaten echter wat fouten in deze verordeningen. Op 22 november 2023 heeft de Commissie deze fouten gerectificeerd.
De uit 2008 stammende Richtlijn 2008/99/EG ter bescherming van het milieu door middel van het strafrecht is door de ontwikkelingen van de laatste jaren toe aan een vernieuwing. De Raad en het Europees Parlement hebben op 16 november jl. overeenstemming bereikt over de inhoud van deze vernieuwing.
Naar aanleiding van de Green Deal en in het bijzonder de Farm to Fork strategie heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor een Verordening voor duurzaam gebruik van pesticiden ter bescherming van het milieu. Het Europees Parlement wees dit voorstel op 22 november 2023 af.
Sinds de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft de EU te maken gekregen met snel stijgende energieprijzen en een verstoorde economie. Om ondernemingen de komende winterperiode goed door te laten komen, is het Tijdelijk crisis- en transitiekader voor staatssteun op 20 november 2023 verlengd.
Nederland heeft te maken met een groot tekort aan woningen. Er wordt hard gezocht naar manieren om woningbouw te faciliteren en het aanpassen van bestaande regelgeving speelt daarin ook een rol. Samen met zes andere EU-lidstaten, heeft Nederland op 10 november 2023 de Europese Commissie een brief gestuurd met een oproep tot actie: onderzoek de mogelijkheden om in de DAEB-regels meer ruimte te creëren voor de steun aan woningbouw voor huishoudens met een middeninkomen.
De Europese Raad van de Europese Unie is akkoord met het voorgestelde amendement van de cyberveiligheidsverordening. De Europese Commissie wil deze verordening wijzigen om certificeringsschema voor ‘beheerde beveiligingsdiensten’ vast te leggen. De Raad heeft er nog voor gezorgd dat de wijzigingen beter aansluiten bij bestaande wetgeving, zoals de NIS2.
De Europese Commissie heeft nieuwe drempelbedragen voor Europese aanbestedingen gepubliceerd. Als de geraamde waarde van een opdracht gelijk is aan of meer is dan het nieuwe drempelbedrag, moeten decentrale overheden vanaf 1 januari 2024 deze opdracht Europees aanbesteden.
De Europese Commissie heeft op 7 november een voorstel gepubliceerd voor de herziening van de Richtlijn Gecombineerd Vrachtvervoer. De Commissie vraagt om feedback op dit voorstel. De deadline hiervoor is 9 januari 2024.