Zoeken
Periode
Onderwerpen

Altijd op de hoogte

Blijf wekelijks op de hoogte van het belangrijkste Europese nieuws voor decentrale overheden.

JURIDISCHE STAGE BIJ KENNISCENTRUM EUROPA DECENTRAAL

Informeer gemeenten, provincies en waterschappen over wat Europa betekent voor hun dagelijkse praktijk

Mag een gemeente financiële steun aan een plaatselijk museum verstrekken? Wanneer moet een provincie de inhuur van personeel Europees aanbesteden? En: kan een waterschap dat hernieuwbare energie opwekt dit product in de markt zetten? Ben jij geïnteresseerd in dergelijke Europese vraagstukken en lijkt het je leuk om te leren hoe je de antwoorden op deze vragen op een begrijpelijke manier kunt vertalen naar de praktijk van decentrale overheden? Kom dan Kenniscentrum Europa decentraal ondersteunen als stagiair.

DE STAGE

Zoek jij (juridische) vraagstukken graag tot de bodem uit? Schrijf je graag en vind je het leuk om na te denken over hoe je complexe informatie op een begrijpelijke manier kunt vertalen naar de praktijk van onze doelgroep? Dan is deze stageplek geschikt voor jou. Als stagiair ondersteun je de juridisch adviseurs van het kenniscentrum bij verschillende taken, zoals het beantwoorden van vragen van gemeenten, provincies en waterschappen over Europeesrechtelijke en beleidsmatige kwesties. Daarnaast werk je samen met het communicatieteam aan onze wekelijkse nieuwsbrief en het schrijven van artikelen of websitecontent.

OVER EUROPA DECENTRAAL

‘Europese regels in duidelijke taal’. Dat is het motto van kenniscentrum Europa decentraal. Wij informeren en adviseren gemeenten, provincies en waterschappen over de doorwerking van Europees recht en beleid en de toepassing daarvan in hun dagelijkse praktijk. We brengen deze lokale en regionale overheden op de hoogte van relevante Europese ontwikkelingen door middel van onze website, nieuwsbrief, (digitale en telefonische) helpdesk, publicaties en bijeenkomsten door het hele land. Het kenniscentrum is gevestigd in het centrum van Den Haag.

JOUW PROFIEL

Je bent een HBO- of WO-student Europees recht, Europese studies, internationale betrekkingen of doet een soortgelijke opleiding, of je hebt vakken gevolgd die hierbij aansluiten. Bij Europa decentraal bepaal je samen met je stagebegeleider met welke Europese thema’s je aan de slag gaat. Daarbij is ruimte voor je eigen interessegebieden. Het kenniscentrum ontvangt structureel veel vragen over aanbesteding, staatssteun en de Dienstenrichtlijn, dus affiniteit met één of meer van deze dossiers is een pre. Je hebt een proactieve werkhouding, bent kritisch, schrijft graag en denkt mee over kansen en mogelijkheden voor het kenniscentrum en de doelgroep.

INFORMATIE

  • Je bent vanaf september 2019 voor een periode van minimaal 5 maanden en minimaal 4 dagen in de week beschikbaar. Een eventueel langere stageperiode is bespreekbaar.
  • De bruto stagevergoeding bedraagt € 616,- bruto bij een 40 uur stage per week en € 492,80 bruto bij 32 uur stage per week.
  • Kijk voor meer informatie over de organisatie op europadecentraal.nl.
  • Voor vragen over de stage kun je contact opnemen met Chris Koedooder, op 070 – 373 8297 of via c.koedooder@europadecentraal.nl.

SOLLICITEREN

Wil jij nog voor de zomer een stageplek geregeld hebben? Stuur dan je CV en motivatiebrief vóór maandag 27 mei 2019 op naar Chris Koedooder (c.koedooder@europadecentraal.nl). De kennismakingsgesprekken zullen in de daaropvolgende week plaatsvinden. Een schrijftest maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.

 

SEREH: hoe grensoverschrijdende samenwerking lokale voordelen kan hebben

Een voorbeeld van innovatief energiebeleid met behulp van Europees geld is SEREH: Smart Energy Region Emmen Haren. Dit samenwerkingsverband tussen de gemeente Emmen en de Duitse gemeente Haren moet mogelijk maken dat beide gemeenten optimaal profiteren van lokaal opgewekte duurzame energie. De samenwerking met Haren is tot stand gekomen vanuit het wederzijds besef dat de twee gemeenten elkaar nodig hebben voor het bereiken van de klimaat- en energiedoelstellingen. Europa decentraal sprak met projectleider Siegbert van der Velde en beleidsadviseur energietransitie Melinda Loonstra over dit project.  Lees het volledige bericht

Kabinet spoort EU aan om concurrentiekracht te vergroten

De Europese Unie moet haar concurrentiekracht kritisch bekijken, en waar nodig maatregelen nemen om die te versterken. Dat schrijven minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in een brief aan de Tweede Kamer. De ministers zetten zich daarbij af tegen de Frans-Duitse plannen om de regelgeving rondom mededinging en staatssteun te versoepelen. Dat zou volgens het kabinet leiden tot ongunstige en dus verminderde concurrentie. Lees het volledige bericht

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: ‘Laat energietransitie in de regio gebeuren’

Nederland staat de komende jaren voor een grote verduurzamingsopgave. Ook provincies spelen daarin een grote rol, bijvoorbeeld bij besluiten over wind- of zonneparken. Kenniscentrum Europa decentraal sprak met Tjisse Stelpstra, lid van de Raad van Toezicht van kenniscentrum Europa decentraal en gedeputeerde van de provincie Drenthe namens de ChristenUnie. Wat zijn de kansen en uitdagingen van de energietransitie? En wat is juist hier de verbinding met Europa? Lees het volledige bericht

Wat is het belang van het Clean Energy Package voor decentrale overheden?

Eind 2018 hebben het Europees Parlement en de Raad een compromis bereikt over de laatste onderdelen van het pakket ‘Clean energy for all Europeans’. Het uitonderhandelen van dit pakket was een van de doelen van het Oostenrijkse voorzitterschap voor de tweede helft van 2018. Provincies en gemeenten vervullen een belangrijke rol bij de verwezenlijking van energiebesparing en een verduurzaming van de energieconsumptie. In de EU-wijzer voor provincies kunt u meer lezen over de diverse onderdelen van het Clean Energy Package. Lees het volledige bericht

Nieuw: EU-wijzer voor provincies

Kenniscentrum Europa decentraal en het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) lanceren de EU-wijzer voor provincies. Op dit informatieplatform worden provincies op de hoogte gehouden van ontwikkelingen op Europees niveau die voor hen van belang zijn. Lees het volledige bericht

TEN-T opent publieke consultatie

Decentrale overheden kunnen tot 17 juli 2019 reageren op een consultatie over de richtsnoeren van het TEN-T (Trans-Europese Netwerken- Transport). TEN-T regelt het EU-beleid inzake vervoersinfrastructuur, dat met name is gericht op het vereenvoudigen van vervoersstromen door de lidstaten en het ondersteunen van territoriale, economische en sociale cohesie. Lees het volledige bericht

Terugblik Europees verkiezingsdebat Huis van de Nederlandse Provincies

Op 9 mei organiseerde het Huis van de Nederlandse Provincies een Europees verkiezingsdebat der Lage Landen met Nederlandse lijsttrekkers. Tien lijsttrekkers namen deel aan het debat rondom vier thema’s: democratie, migratie, de EU-begroting en klimaatproblematiek. Tegelijkertijd vond er in Brussel een Europees verkiezingsdebat plaats met Vlaamse lijsttrekkers en kandidaten.

Lees het volledige bericht

Kenniscentrum Europa decentraal en VNG presenteren factsheet Europese verkiezingsprogramma’s

In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement (23 mei) presenteren Europa decentraal en de VNG de factsheet over de Europese verkiezingsprogramma’s van de Nederlandse politieke partijen. In deze factsheet vindt u de belangrijkste verkiezingsthema’s die een link hebben met lokale opgaven en beleid. De factsheet geeft een kort overzicht van de standpunten van de partijen, gebaseerd op gepubliceerde verkiezingsprogramma’s.

Lees het volledige bericht

X