Nieuws

Publicatie: 28 september 2022

Door:


Het gebruik van data in de maatschappij is niet meer weg te denken en neemt alleen maar verder toe. Ook gemeenten kunnen niet meer zonder. Brussel komt nu met nieuwe Europese wetgeving om het toenemende dataverkeer in goede banen te leiden.

Bij de oprit naar de IJtunnel in Amsterdam let een automobilist in de ochtendspits even niet goed op en knalt op zijn voorganger. De achterliggers omzeilen de auto’s nog net, maar vervolgens loopt het snel vast op de aanvoerwegen naar een van de drukste verkeersknooppunten in de stad. Amsterdammers komen te laat op hun werk, het beroepsvervoer stagneert. Dat was tot voor kort het scenario na zo’n aanrijding. Sinds de gemeente data deelt met verkeersapp Waze, ontwikkeld door een Israëlische start-up en nu een zelfstandige zusteronderneming van Google, zijn de files in Amsterdam gemiddeld een stuk korter. De gegevensuitwisseling tussen Amsterdam en Waze gaat naar tevredenheid op vrijwillige basis en met gesloten beurs, aldus Ron van der Lans, strategisch partner manager bij de gemeente. Daar is dus eigenlijk geen nieuwe Europese datawetgeving voor nodig.

Dit is het eerste deel van het artikel ‘Nieuwe EU-regels: Data delen’ uit het VNG Magazine nummer 14, geschreven door Annemieke DiekmanEvelien van Buuren en Sahar Orwa, onze juristen van team Digitale Overheid, hebben in dit artikel hun inzichten rondom dit onderwerp gedeeld. Klik hier om de rest van het artikel te lezen.