Nieuws

Publicatie: 16 juni 2022

Door: en


Ieder half jaar loopt een aantal studenten stage bij Kenniscentrum Europa Decentraal (KED). Amal Moustaghfir en Emma Muthert zijn juridische stagiaires en Naomi Kwarteng loopt stage bij het communicatieteam. Hoe ervaren zij hun stage? Wij gingen met ze in gesprek.

Sluit de stage goed aan bij je studie? Heb je bijvoorbeeld een afstudeeropdracht gedaan of is de stage onderdeel van je studie? Hoe was dat? 
De stagiaires deden alle drie hun stage als onderdeel van hun studie. Emma krijgt extra studiepunten en begeleiding vanuit de Rijksuniversiteit Groningen, maar verder staat de stage los van haar studie. Voor Naomi is de stage een verplicht onderdeel van haar studie: “De stage sluit goed aan bij mijn studie. Vooral het Europees aspect van de organisatie. European Studies aan de Haagse Hogeschool is een interdisciplinaire studie waarbij ik verschillende vaardigheden heb meegekregen en ik heb tijdens mijn stageperiode gemerkt dat ik deze vaardigheden goed heb kunnen toepassen.” Amal heeft tijdens haar stage een afstudeeropdracht voor haar studie rechten aan de Hogeschool Utrecht gedaan: “Tijdens het afstuderen heb ik een praktijkprobleem van KED onderzocht en op basis daarvan een adviesrapport geschreven. Ik vond het zelf erg leuk om te doen en ik kan afstuderen bij KED andere studenten dan ook zeker aanraden.”

Amal: “Ik vond het zelf erg leuk om te doen en ik kan afstuderen bij KED dan ook zeker aanraden aan andere studenten.”

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen als stagiaire bij KED. Konden jullie gemakkelijk jullie weg vinden binnen de organisatie? 
De stagiaires waarderen de flexibiliteit binnen de organisatie en de mogelijkheid om zelfstandig taken op te pakken. Emma: “Ik merkte dat er tegenover stagiaires weinig sprake was van eenrichtingsverkeer; ik had vaak inspraak als het ging om werkzaamheden en ik draaide ook mee met het teamoverleg als onderdeel van het team. Dat stelde ik erg op prijs. Ik vind dat er een aangename sfeer hangt binnen KED. Collega’s zijn vaak in voor een praatje en er is veel wederzijdse interesse. Tenslotte worden er vaak leuke dingen georganiseerd, zoals een lunch buiten de deur of een borrel.”

Wat vonden jullie leuk aan het stage lopen bij KED? Misschien is er iets wat er voor iemand persoonlijk uitsprong?
Alle stagiaires noemden de hoeveelheid verschillende taken als een groot pluspunt tijdens hun stage. Naomi zegt: “KED is een organisatie waarbij veel gebeurt waardoor je heel veel leert. Daarom raad ik stagelopen bij KED erg aan.” Emma vult aan: “Ik vond het fijn dat er veel persoonlijke aandacht was tijdens mijn stage. Bij aanvang werd er gekeken in welk dossier je als stagiaire het beste past. In mijn geval waren dat digitalisering en duurzaamheid. Het kwam perfect uit dat hiervoor een stagiaire nodig was, want ik vond deze dossiers het meest interessant.” Voor Naomi sprong het eruit dat ze mee kon kijken met het vormgeven van de nieuwe huisstijl van KED: “Ik mocht mee naar overleggen hierover en werd betrokken bij de besluitvorming. Tijdens de overleggen werd ook naar mijn mening gevraagd. Dat vond ik leuk.”

Emma: “Collega’s zijn vaak in voor een praatje en er is veel wederzijdse interesse.”

Wat hebben jullie geleerd tijdens je stage bij KED? Misschien hebben jullie bepaalde vaardigheden goed kunnen ontwikkelen of veel geleerd over een onderwerp.Naomi: “Tijdens mijn stage bij KED heb ik geleerd om met WordPress om te gaan en nu heb ik een beter beeld van hoe Europese wetgeving decentrale overheden beïnvloedt.” Emma bevestigt het laatste: “Voordat ik met mijn stage begon was het decentrale aspect van Europees recht en beleid een soort zwart gat waarvan ik niet wist wat daarin gebeurde. Nu weet ik onder andere hoe decentrale overheden bezig zijn met digitalisering, welke belangrijke wetgeving er voor hen aan komt en welke zaken er spelen op het gebied van klimaat en milieu.” Amal heeft veel geleerd als stagiaire bij het staatssteunteam. Ze vertelt: “Een voorbeeld hiervan is het herschrijven van informatiepagina’s, waarin je je als stagiaire behoorlijk moet verdiepen in een specifiek onderdeel van staatssteun, zoals staatssteun voor de luchtvaart- of cultuursector. Mijn scriptie ging over het vijfde staatssteuncriterium, dus daar heb ik mij ook flink in kunnen verdiepen.”

Er werd deels thuisgewerkt tijdens deze stageperiode. Hoe vonden jullie het werken op kantoor in combinatie met werken thuis? Hadden jullie goed contact met de collega’s?
De stagiaires vonden het hybride werken goed te doen. Voor Naomi is het makkelijker om naar kantoor te komen, aangezien zij in de buurt woont. Zo heeft ze de collega’s al snel in het echt kunnen ontmoeten. Emma en Amal wonen wat verder weg. Amal: “Ik werkte zelf één soms twee dagen in de week op kantoor, aangezien ik een lange reistijd heb. Ik vond het wel fijn om het thuiswerken te combineren met het werken op kantoor, zo heb je ook wat meer contact met collega’s die ook op kantoor werken. De andere stagiaires spreek ik vaak via de teams-chat of op kantoor.” Emma vult aan: “Ik vond het thuiswerken heel goed geregeld. Omdat iedereen gewend was aan thuiswerken, werd daar voor mijn gevoel heel flexibel mee omgegaan. Tijdens vergaderingen zitten er altijd wel een paar collega’s thuis. Hoewel de een vaker op kantoor is dan de ander, vond ik de hybride werkcultuur erg fijn. Ik kon daardoor namelijk in mijn huis blijven wonen. Ik vond het wel jammer dat je collega’s en stagiaires minder spreekt als je veel thuiswerkt. Toch was dit voor mij de best mogelijke situatie en de weinige kantoordagen die ik had waren altijd gezellig.”

Naomi: “Tijdens de overleggen werd ook naar mijn mening gevraagd. Dat vond ik leuk.”

Het motto van KED is ‘Europese regels in begrijpelijke taal.’ Was het een uitdaging om Europese regelgeving in begrijpelijke taal op te schrijven? 
Omdat Naomi bij de afdeling communicatie stageloopt, heeft zij niet veel met Europese regels te maken. “Wel had ik soms moeite met het begrijpelijker maken van de boodschap bij het schrijven van berichten op sociale media.”  Amal en Emma vonden het in het begin uitdagend om juridische teksten in begrijpelijke taal te schrijven. Vooral het schrijven van nieuwsberichten was uitdagend. Om de Europese regels zo begrijpelijk mogelijk te maken moet je de juridische teksten creatief herschrijven. Emma: “Een groot voordeel voor mij was dat ik gewend was om in het Engels te schrijven voor mijn studie. Ik had dus al bijna vier jaar geen teksten in het Nederlands geschreven. Daardoor kon ik mijn academische schrijfstijl relatief makkelijk aan de kant schuiven en mezelf meteen aanleren om geen ingewikkelde zinnen te gebruiken”.

Hoe hielpen jullie begeleiders jullie hierbij?
Volgens Amal bestaan bepaalde besluiten of richtsnoeren van de Europese Commissie soms uit grote lappen juridische teksten, waardoor je heel goed moet nadenken over wat er precies relevant is voor de decentrale overheden. “Natuurlijk doe je ook veel in overleg met je eigen begeleider, dus die kan je altijd wel de goede richting in sturen.” De schrijfstijl van haar collega’s hielp daar ook bij, vult Emma aan. “Aanvankelijk keek ik veel naar hoe zij dingen verwoorden, maar later wist ik daar meer mijn eigen weg in te vinden.”

Hebben jullie tips voor studenten bij het zoeken naar een stage of het stagelopen bij KED?  Waarom zou je studenten aanraden om stage te lopen bij KED? 
De stagiaires raden iedereen aan om stage te lopen. “Je kunt enorm veel leren in zes maanden tijd, maar begin op tijd met zoeken. Het solliciteren bij potentiële stageplekken neemt namelijk veel tijd in beslag. Het is zonde om stage te lopen op een plek waar je eigenlijk niet enthousiast over bent, want het is een waardevolle en leuke ervaring. Ook helpt het je te bedenken waar je in de toekomst wel of niet wilt werken,” vertelt Emma. “Ik zou studenten aanraden om stage te lopen bij KED, omdat het team heel flexibel en jong is. Daardoor vind je snel aansluiting. Naar mijn ervaring is dit een zeer geschikte plek om te ‘oefenen’ in een omgeving waarin je later wellicht wilt gaan werken. KED is een organisatie waarbij veel gebeurt waardoor je heel veel leert”.

Ook geïnteresseerd in een stage bij KED? Bekijk hier de huidige vacature.

Foto: v.l.n.r. Naomi Kwarteng, Emma Muthert, Amal Moustaghfir.
Interview: Demi Hoefnagels en Sahar Orwa