Nijmegen in de race voor Europese Groene Hoofdstad 2016

8 november 2013

Er zijn door de Europese Commissie 12 Europese steden geselecteerd die in aanmerking komen voor de titel Europese Groene Hoofdstad van 2016. Vanuit Nederland behoort Nijmegen tot de genomineerden. Deze titel Europese Hoofdstad 2016 gaat naar een stad die vooroploopt op het gebied van milieuvriendelijk stadsbeheer. De genomineerde steden streven naar strengere normen voor duurzame stadsontwikkeling, luisteren naar de wensen van hun inwoners en dragen baanbrekende innovatieve oplossingen voor de milieuproblematiek aan.

De volgende 12 steden uit 11 verschillende landen gaan de strijd met elkaar aan: Nijmegen (Nederland), Dabrowa Gornicza (Polen), Essen (Duitsland), Larissa (Griekenland), Ljubljana (Slovenië), Oslo (Noorwegen), Reggio Emilia (Italië), Santander (Spanje), Tours (Frankrijk), Umeå (Zweden), Zaragoza (Spanje), Pitesti (Roemenië).

Dit jaar mochten voor het eerst steden uit heel Europa met ten minste 100.000 inwoners meedingen naar de titel voor 2016. De afgelopen jaren kwamen alleen steden met meer dan 200.000 inwoners in aanmerking. Doordat nu ook kleinere steden aan de uitverkiezing mogen meedoen, telt meer dan de helft van de deelnemende steden minder dan 200.000 inwoners.

Europa is een hoofdzakelijk stedelijke samenleving geworden: meer dan twee derde van alle Europeanen leeft in grotere en kleinere steden. Tal van milieuproblemen waarmee onze samenleving kampt vinden hun oorsprong in stedelijke gebieden, en daar worden ook oplossingen voor die problemen gevonden.

Indicatoren

Een internationaal panel van deskundigen voert voor iedere kandidatuur een technische evaluatie uit aan de hand van de volgende indicatoren:

– tegengaan van en aanpassing aan klimaatverandering;
– plaatselijk vervoer;
– stadsgroen met duurzaam grondgebruik;
– natuur en biodiversiteit;
– luchtkwaliteit;
– kwaliteit van akoestische omgeving;
– afvalproductie en beheer;
– waterbeheer;
– afvalwaterbehandeling;
– eco-innovatie en duurzame werkgelegenheid;
– energieprestaties en geïntegreerd milieubeheer.

Andere steden de weg wijzen

Eurocommissaris voor Milieu Janez Potočnik zei over de verkiezing: “Ik ben zeer verheugd over het grote aantal steden dat meedingt naar de titel. Hieruit blijkt dat steden in Europa de verbetering van de levenskwaliteit van hun inwoners en het milieu hoog in het vaandel hebben staan. Het initiatief biedt een platform om beste praktijken en ideeën uit te wisselen en andere steden de weg te wijzen. Ik wens alle deelnemende steden veel geluk voor de uitverkiezing voor 2016!”

De winnaar van de Europese Groene Hoofdstad van 2016 wordt in juni 2014 bekendgemaakt in Kopenhagen, Denemarken, dat de Groene Hoofdstad van Europa 2014 is. De jury voor de titel Groene Hoofdstad van Europa bestaat uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement, het Comité van de Regio’s, het Europees Milieuagentschap, de ICLEI – Local Governments for Sustainability (lokale overheden voor duurzaamheid), het Covenant of Mayors’ Office (de organisatie van het convenant van burgemeesters) en het Europees Milieubureau.

Door:

Marloes van Nistelrooij, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bron:

Europese Commissie, ‘Environment: 12 cities apply for European Green Capital Award 2016’, 6-11-2013

Meer informatie:

Europese Groene Hoofdstad
Europese Groene Hoofdstad op Facebook
Europese Groene Hoofdstad op Twitter