Nijmegen als duurzame hoofdstad van Europa

22 januari 2018

In 2018 is Nijmegen de Green Capital van Europa. Deze award wordt jaarlijks door de Europese Commissie uitgereikt aan een Europese stad die vooruitstreeft in onderwerpen als milieuvriendelijkheid, circulaire economie en duurzaam afvalbeheer. De Commissie wil met dit initiatief lokale organisaties stimuleren om zich meer in te zetten voor duurzaamheid. Het is de eerste keer dat een Nederlandse stad als Green Capital is verkozen. Steden als Hamburg, Ljubljana en Kopenhagen gingen Nijmegen voor.

Lovende woorden over Nijmegen

Karmenu Vella, de Europese commissaris voor milieu, maritieme zaken en visserij, geeft de Green Capital Award van de stad Essen door aan Nijmegen. Hij sprak met lovende woorden over Nijmegen en prees de stad voor haar toewijding aan onderwerpen als de circulaire economie, ‘groene’ logistiek en overstromingsmaatregelen bij de rivier de Waal.

Benoemingsproces

Steden kunnen zich aanmelden voor de verkiezing voor Green Capital en komen in aanmerking voor de award indien zij voldoen aan de voorwaarden van de Europese Commissie. De stad moet bijvoorbeeld meer dan 100.000 inwoners hebben en belangrijke milieuvriendelijke standaarden hebben bereikt. Daarnaast moet de stad gewillig zijn om te ontwikkelen op het gebied van milieu en duurzaamheid en kunnen fungeren als inspiratiebron voor andere steden.

Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa

Naast Nijmegen is ook Leeuwarden dit jaar in de Europese prijzen gevallen. In 2018 is Leeuwarden – samen met de Maltese stad Valetta – culturele hoofdstad van Europa. Ook deze award wordt jaarlijks uitgereikt. De geselecteerde steden stellen een programma op dat bestaat uit culturele evenementen die het historisch en cultureel erfgoed uitlichten. Het centrale thema in Leeuwarden is ‘Iepen Mienskip’ wat ‘open gemeenschap’ betekent.

Door:

Matthijs Binnema, Europa decentraal

Bron:

European Green Capital Nijmegen, Europese Commissie
Nijmegen ontvangt award van Eurocommissaris, ICLEI Europe

Meer informatie:

Duurzaamheid, milieu en klimaat, Europa decentraal
Circulaire economie, Europa decentraal