Nijmegen voorgedragen als Groene Hoofdstad van Europa 2016

De Europese Commissie kondigde op donderdag 3 april aan dat Nijmegen samen met Essen (Duitsland), Ljubljana (Slovenië), Oslo (Noorwegen) en Umeå (Zweden) zijn verkozen tot de vijf finalisten in de strijd om de titel Groene Hoofdstad van Europa 2016. De titel wordt elk jaar toegekend aan één Europese stad, om die te bekronen voor prestaties op het gebied van ecologische duurzaamheid.

Dit jaar konden voor het eerst Europese steden met meer dan 100.000 inwoners meedingen naar de titel; eerder kwamen alleen steden met meer dan 200.000 inwoners in aanmerking.
Eurocommissaris voor Milieu Janez Potočnik zei in dat verband: “Tussen de finalisten, die nu strijden om de titel Groene Hoofdstad van Europa 2016, zitten zowel grote als kleine steden. De kwaliteit van de inzendingen is zeer bemoedigend; in alle vijf de steden gaan lokale overheden partnerschappen aan met burgers om de stedelijke omgeving te verbeteren en duurzame ontwikkeling aan te moedigen.”

Nijmegen is verkozen uit 12 inzendingen uit heel Europa. De voorgedragen steden maken zich nu op om hun visie, hun vermogen om voor andere steden als rolmodel te fungeren en hun communicatiestrategie op 23 juni 2012 in Kopenhagen, de huidige Groene Hoofdstad van Europa, aan de jury voor te leggen. De dag erna, wanneer de jury tot een besluit is gekomen, wordt tijdens de officiële prijsuitreiking in Kopenhagen op 24 juni bekendgemaakt welke stad zich Groene Hoofdstad van Europa 2016 zal mogen noemen.

Sinds 2010

Europa is nu een hoofdzakelijk stedelijke samenleving: meer dan twee derde van alle Europeanen leeft in grotere en kleinere steden. Tal van milieuproblemen waarmee onze samenleving kampt vinden hun oorsprong in stedelijke gebieden, maar juist daar vindt men ook de benodigde combinatie van engagement en innovatie om ze op te kunnen lossen. De titel Groene Hoofdstad van Europa werd in 2010 het leven geroepen als een initiatief dat inspanningen beloont, steden tot verdere actie aanspoort, beste praktijken onder de aandacht brengt en de uitwisseling van deze praktijken tussen Europese steden aanmoedigt.
Sinds 2010 zijn zes steden met die titel bekroond. Stockholm beet het spits af, gevolgd door Hamburg in 2011, Vitoria-Gasteiz in 2012 en Nantes in 2013. Kopenhagen voert de titel momenteel, en draagt deze in 2015 aan Bristol over.

Door:

Marloes van Nistelrooij, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bron:

Europese Commissie, ‘Environment: Essen, Ljubljana, Nijmegen, Oslo and Umeå shortlisted for European Green Capital 2016’, 3-4-‘14

Meer informatie:

Eurocommissaris Janez Potočnik
Green Capital op Facebook en Twitter @EU_GreenCapital
Europese Commissie, environment