Noord-Brabant voorzitter van Europees innovatienetwerk Vanguard Initiative

De provincie Noord-Brabant coördineert de komende zes maanden namens Zuid-Nederland het voorzitterschap van het Europese innovatienetwerk Vanguard Initiative. Op 25 februari organiseert het Vanguard Initiative een MatchMaking Event tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Brussel.

De regio Zuid-Nederland is een van de 28 Europese regio’s die deelnemen aan het Europese innovatienetwerk Vanguard Initiative. Andere regio’s komen uit Duitsland, België, Polen, Zweden, Finland, Denemarken, Schotland, Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk en Oostenrijk.

De Europese innovatieagenda

Het Vanguard Initiative helpt regio’s een sterke positie te krijgen in het Europese industriële innovatiecircuit. Zuid-Nederland heeft met de voorzittersrol een uitgelezen kans om industriële hotspots, zoals de Green Chemistry Campus, Solliance, de Smart Industry Field Labs (onder andere De digitale fabriek) en het Imec and TNO Holst centre, in de schijnwerper te zetten en te versterken.

Om deze industrieën te versterken, stimuleert het netwerk de ontwikkeling van demonstratieprojecten. Deze projecten richten zich onder meer op:

• 3D-printen
• efficiënte en duurzame productieprocessen
• biobased economy
• Nanotechnologie

Matchmaking Event

Op 25 februari vindt het Vanguard Initiative MatchMaking Event plaats in Brussel. De Brabantse gedeputeerde Bert Pauli is namens Zuid-Nederland gastheer tijdens dit evenement. Op het MatchMaking Event komen voornamelijk bedrijven en intermediairs samen om de samenwerkingsmogelijkheden binnen de vijf grootschalige Vanguard demonstratieprojecten te bekijken.

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door de Europese Commissie. Eurocommissaris Crețu zal een speech geven om de bijdrage van het Vanguard netwerk aan de versterking van de concurrentiepositie van Europa te onderstrepen.

Politieke bijeenkomst

HNP-voorzitter en Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk zal de jaarlijkse politieke bijeenkomst van het Vanguard initiative op 24 februari voorzitten. De vertegenwoordigers van de 28 deelnemende Europese regio’s staan dan stil bij de resultaten van de industriële innovatieagenda van 2015. Ook besluiten ze wat de prioriteiten van 2016 gaan worden. Verder gaan de leden in gesprek met Eurocommissaris Katainen over de toekomst van innovatie en industriebeleid.

Door:

Roxanne Koenis, Huis van de Nederlandse Provincies
Met dank aan Lieke van Alphen

Bronnen:

Persbericht Brabant trekker in voorzitterschap EU netwerk, Provincie Noord-Brabant
Website Vanguard Initiative