×

Europees recht en beleid

...
EU Recht en beleid - 9 december 2024

Netwerken en platforms over digitalisering

De Europese Unie zit middenin de Digital Decade. Om decentrale overheden te ondersteunen in hun digitale doeleinden, heeft Kenniscentrum Europa Decentraal deze lijst samengesteld met verschillende projecten, netwerken en platforms die met digitalisering bezig zijn.

...
EU Recht en beleid - 5 december 2024

Europees immigratiebeleid

Er bestaan Europese regels die relevant zijn voor onder meer arbeidsmigratie, gezinshereniging en irreguliere migratie. Op deze pagina leest u meer over deze onderwerpen.

...
EU Recht en beleid - 5 december 2024

Migratie

De Europese Unie heeft na de Europese migratiecrisis van 2015 maatregelen genomen om de verhoogde migratiestroom beter te reguleren. De EU streeft daarmee naar een gemeenschappelijk migratiebeleid dat effectief, humanitair en veilig is. Op deze pagina leest u meer over migratie.

...
EU Recht en beleid - 3 december 2024

Grondbeginselen vrij verkeer

Decentrale overheden krijgen in de praktijk te maken met de onderstaande grondbeginselen van het vrij verkeer. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze grondbeginselen.

...
EU Recht en beleid - 2 december 2024

Aanbestedingsregels

Decentrale overheden krijgen te maken met aanbestedingsregels zodra de drempelbedragen overschreden worden. De drie aanbestedingsrichtlijnen en de Aanbestedingswet 2012 regelen dit en hebben als doel het stimuleren van vrije en eerlijke concurrentie. De praktische uitwerking wordt verder geregeld door de ARW en de Gids Proportionaliteit.

...
EU Recht en beleid - 27 november 2024

Dienstenrichtlijn: procedures

Decentrale overheden moeten zorgen dat diensterverleners zich onbelemmerd in Nederland kunnen vestigen of tijdelijk diensten kunnen verrichten.

...
EU Recht en beleid - 21 november 2024

Waterbeheer

Er is in Europa een groeiende vraag naar water voor huishoudens en economische en industriële activiteiten. Tegelijkertijd zetten watervervuiling en klimaatverandering de waterkwaliteit en -kwantiteit steeds meer onder druk. Er zullen steeds meer extreme weersomstandigheden optreden die te maken hebben met water, zoals droogte en overstromingen. Waterbeheer is bij uitstek grensoverstijgend, daarom heeft de Europese Unie regels opgesteld voor waterbeheer en de bescherming van waterkwaliteit.

...
EU Recht en beleid - 20 november 2024

Landelijk Staatssteunnetwerk

Het Landelijk Staatssteunnetwerk is opgericht om informatie op het gebied van staatssteun te delen. Het netwerk staat open voor iedereen die bereid is om staatssteunkennis uit te wisselen of hier juist meer informatie over wilt verkrijgen.

...
EU Recht en beleid - 20 november 2024

Waar melden en kennisgeven?

Provincies, gemeenten en waterschappen die staatssteun willen aanmelden of kennisgeven bij de Europese Commissie, kunnen contact opnemen met de Rijksoverheid of Kenniscentrum Europa Decentraal.

...
EU Recht en beleid - 20 november 2024

Visserijvrijstellings­verordening

Voldoet een steunmaatregel aan de vijf cumulatieve staatssteuncriteria, dan moet volgens de Europese staatssteunregels deze maatregel worden aangemeld bij de Europese Commissie. Een gemeente, provincie of waterschap kan echter onderzoeken of de steun mogelijk vrijgesteld kan worden van deze aanmeldingsplicht.

...
EU Recht en beleid - 20 november 2024

Visserij

Ook bij steunverleningen aan ondernemingen die actief zijn in de sector van visserij en aquacultuur moet rekening worden gehouden met de staatssteunregels.

...
EU Recht en beleid - 20 november 2024

Kennisgevingsprocedure

Decentrale overheden die steun verlenen onder toepassing van een vrijstellingsverordening, hoeven die steun niet bij de Europese Commissie te melden.