Onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking
Decentrale overheden kunnen de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden toepassen. Deze procedure is geregeld in art. 32 richtlijn 2014/24 (art. 2.32 e.v. Aanbestedingswet). Hieronder wordt uitgelegd wanneer deze onderhandelingsprocedure gebruikt kan worden.
Inhoudsopgave
- Bij werken, leveringen of diensten (art. 32 lid 2)
- In geval van overheidsopdrachten voor leveringen (art. 32 lid 3)
- In geval van overheidsopdrachten voor diensten (art. 32 lid 4)
- In geval van herhalingsopdrachten voor werken en diensten (art. 32 lid 5)
- Uitgebreide omschrijving onderhandelingsprocedure
- Meer weten over dit onderwerp?
Bij werken, leveringen of diensten (art. 32 lid 2)
Bij overheidsopdrachten voor werken, leveringen of diensten, kan van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking gebruik gemaakt worden:
- als in het kader van een openbare of niet-openbare procedure, geen geschikte inschrijvingen of geen geschikte verzoeken tot deelneming zijn ingediend (onder voorwaarden);
- als de werken, leveringen of diensten alleen door een bepaalde ondernemer kunnen worden verricht, bijvoorbeeld het leveren van een uniek kunstwerk of artistieke prestatie, het om technische redenen ontbreken van mededinging, bescherming van uitsluitende rechten;
- in strikt noodzakelijke gevallen waarin vanwege dwingende spoed, als gevolg van door aanbestedende dienst onvoorzienbare gebeurtenissen het onmogelijk is de gestelde termijnen voor (niet) openbare procedures en procedures door onderhandelingen met voorafgaande oproep tot mededinging in acht te nemen.
In geval van overheidsopdrachten voor leveringen (art. 32 lid 3)
Bij overheidsopdrachten voor leveringen, kan van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking gebruik gemaakt worden:
- als het gaat om producten die uitsluitend zijn vervaardigd voor onderzoek, proefneming, studie of ontwikkeling;
- als voor aanvullende leveringen voor een periode van maximaal drie jaar van leverancier zou moeten worden veranderd, en dit tot aanschaf van materiaal met andere technische eigenschappen zou kunnen leiden die tot incompatibiliteit zou kunnen leiden of onevenredige technische moeilijkheden;
- als het gaat om op een grondstoffenmarkt genoteerde en aangekochte goederen;
- als het om gelegenheidsaankopen of aanschaffingen tegen bijzonder gunstige voorwaarden bij een leverancier gaat, die definitief zijn handelsactiviteiten staakt of bijvoorbeeld failliet is gegaan.
In geval van overheidsopdrachten voor diensten (art. 32 lid 4)
Bij overheidsopdrachten voordiensten, kan van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking gebruik gemaakt worden als de opdracht voortvloeit uit een uitgeschreven prijsvraag (overeenkomstig richtlijn 2014/24) en deze moet worden gegund aan de winnaar van de prijsvraag.
In geval van herhalingsopdrachten voor werken en diensten (art. 32 lid 5)
De onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking mag ook gevolgd worden als:
- het gaat om nieuwe werken of diensten;
- bestaande uit de herhaling van soortgelijke werken of diensten;
- die door dezelfde aanbestedende diensten zijn toevertrouwd;
- aan de ondernemer waaraan een oorspronkelijke opdracht werd gegund;
- mits deze werken of diensten overeenstemmen met een basisproject waarvoor de oorspronkelijke opdracht is gegund.
Het basisproject dient de omvang van de aanvullende werken of diensten, en de voorwaarden waaronder deze worden gegund, te vermelden. Van de onderhandelingsprocedure kan slecht gedurende een termijn van drie jaar volgende op de oorspronkelijke opdracht gebruik worden gemaakt.
Uitgebreide omschrijving onderhandelingsprocedure
Een uitgebreidere beschrijving van deze onderhandelingsprocedure vindt u op pagina 25 e.v. van onze notitie Implementatie nieuwe aanbestedingsrichtlijnen (15 juni 2016).
Meer weten over dit onderwerp?
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal: