ARW links
Aanbestedingswet, Europa decentraal
Richtsnoeren leveringen en diensten
Aanbestedingsregelement Werken 2012 (ARW 2012)
Gewijzigde Aanbestedingswet 2012, PIANOo
Wanneer decentrale overheden overheidsopdrachten voor werken willen aanbesteden, zijn zij verplicht om de ARW 2016 toe te passen. Oorspronkelijk was dit geen verplichting, maar was het gebruik ervan een eigen (beleids)keuze. Met de invoering van de herziene Aanbestedingswet 2012 op 1 juli 2016 is de toepassing van de ARW echter wel verplicht geworden.
Inhoudsopgave
In 2005 is de eerste versie van het Aanbestedingsreglement Werken (ARW) vastgesteld. In 2012 volgde een aangepaste versie, de ARW 2012. Via art. 11 van het gewijzigde Aanbestedingsbesluit en art. 1.22 Aanbestedingswet 2012 is het ARW 2012 al als verplicht richtsnoer voor het aanbesteden van werken onder de Europese drempelwaarde aangewezen.
Het ARW 2005 verving het eerdere ARW 2004, dat op zijn beurt weer het UAR (Uniform Aanbestedingsreglement) 2001 verving. Het UAR 2001 reglementeerde alleen nationale aanbestedingen van werken. Sinds het uitkomen van de allereerste versie van het ARW wordt er in het reglement gewerkt met een Europees en een nationaal aanbestedingskader voor werken.
Het IPO, de UvW en de VNG adviseerden in het verleden provincies, waterschappen en gemeenten om het ARW 2005 standaard (op onderdelen) te gebruiken. Decentrale overheden waren verplicht om bij aanbestedingen van werken onder de Europese drempelwaarde het ARW 2012 toe te passen. Aanbestedende diensten zijn op grond van de Aanbestedingswet 2012 en het Aanbestedingsbesluit verplicht de ARW 2016 toe te passen, voor overheidsopdrachten voor werken onder de Europese drempelwaarden volgens het pas-toe-of-leg-uit-beginsel. Dit beginsel wordt in de leeswijzer van de ARW toegelicht.
Het ARW 2016 is vooral bedoeld voor toepassing bij aanbestedingen voor werken. Voor werken onder de Europese drempelwaarden is de toepassing ervan dus verplicht, wanneer deze boven de drempelwaarden komen zijn het decentrale vrij om het ARW toe te passen. Ook kan het ARW worden toegepast op aan werken gerelateerde diensten en leveringen. Dit kunnen Europese en nationale aanbestedingen zijn.
Het ARW 2016 kent zowel een uitwerking van een Europees als van een nationaal aanbestedingskader voor werken. De Europese regels zijn geënt op de Europese aanbestedingsregels voor werken. De nationale aanbestedingsregels zijn, waar mogelijk, ook zoveel mogelijk afgestemd op de geldende Europese aanbestedingsregels.
Voor aan werken gerelateerde diensten en leveringen geldt deze verplichting niet. Ook voor aanbestedingen boven de Europese drempels is het gebruik van het richtsnoer niet verplicht gesteld. De verwachting is wel dat veel aanbestedende diensten ook bij aanbestedingen boven de drempel het ARW 2016 zullen blijven toepassen.
Het ARW 2012 werd al breed toegepast voor aanbesteding van werken (zie ook de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel voor de Aanbestedingswet 2012 indertijd en de evaluatie van de Aanbestedingswet in 2012 (rapport Kwink, hoofdstuk 12)). Leveringen en diensten verschillen echter sterk van de sector werken, de drempelwaarde voor werken aanzienlijk hoger en ook de aanpak van overheidsopdrachten voor leveringen en diensten is anders dan bij werken.
Dit leidde in april 2013 tot de vaststelling van separatie richtsnoeren voor Leveringen en Diensten voor aanbestedingen die onder de Europese drempel blijven. Deze richtsnoeren werden als handreiking opgesteld en hadden in eerste instantie geen verplichtend karakter.
Met de VNG is in 2012 een convenant gesloten, om de brede toepassing van het ARW te behouden en te versterken en om een zo breed mogelijk gebruik voor de richtsnoeren voor leveringen en diensten te garanderen. Met het convenant is ook afgesproken dat er alsnog nadere regels opgesteld zouden kunnen worden, als uit evaluatie van de Aanbestedingswet zou blijken dat er onvoldoende uniformering zou zijn bereikt.
Inmiddels is in 2015 uit evaluatie van de Aanbestedingswet gebleken dat er geen behoefte meer is aan de richtsnoeren voor leveringen en diensten (zie ook rapport Kwink, hoofdstuk 12). Het staat dan ook op de planning om deze richtsnoeren in te trekken. Het ARW 2016 stelt daarnaast expliciet dat aanbestedende diensten vrij zijn om dit reglement te gebruiken bij opdrachten voor leveringen en diensten.
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
Aanbestedingswet, Europa decentraal
Richtsnoeren leveringen en diensten
Aanbestedingsregelement Werken 2012 (ARW 2012)
Gewijzigde Aanbestedingswet 2012, PIANOo
De auteursrechten op de inhoud van deze website behoren toe aan Europa decentraal, tenzij expliciet anders is vermeld. Aan de op de website opgenomen en via de links te ontsluiten informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Europa decentraal heeft aan het opstellen van de inhoud van de pagina’s de nodige zorg besteed. Desondanks is het mogelijk dat de site onvolledig is of onjuistheden bevat. Europa decentraal aanvaardt daarvoor geen enkele aansprakelijkheid.
Europa decentraal aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, hoegenaamd ook, direct of indirect veroorzaakt door de inhoud van de site of de inhoud van de pagina’s die door externe links beschikbaar zijn gemaakt.