Selectiecriteria
Aanbestedende decentrale overheden kunnen selectiecriteria opstellen om aanbieders te beoordelen (in tegenstelling tot gunningscriteria, die de aanbieding beoordelen). Deze criteria moeten voldoen aan de beginselen van gelijke behandeling, transparantie, objectiviteit en proportionaliteit.
Doel selectiecriteria
Het doel van selectiecriteria is:
- beoordeling van inschrijvers op technische, economische en financiële capaciteiten ten aanzien van de invulling van de opdracht;
- beoordeling van de integriteit en eventuele onbevoegdheid van de inschrijvers om beroepsactiviteiten te mogen uitoefenen;
- aangeven op welke niet discriminerende wijze de nadere selectie van inschrijvers in bijvoorbeeld een niet-openbare procedure zal plaatsvinden (art. 65 richtlijn 2014/24).
Soorten selectiecriteria
Er zijn drie soorten selectiecriteria:
- uitsluitingsgronden;
- geschiktheidseisen;
- nadere criteria.
1. Uitsluitingsgrond
Art. 57 omschrijft facultatieve en dwingende uitsluitingsgronden. Deze gaan over negatieve omstandigheden van inschrijvers, bijvoorbeeld deelname aan een criminele organisatie en schuld aan omkoping. Zaken die de integriteit en betrouwbaarheid van de inschrijvers kunnen aantasten. Het voldoen aan uitsluitingsgronden moet (dwingend) of kan (facultatief) uitsluiting van deelname aan de aanbestedingsprocedure tot gevolg hebben.
2. Geschiktheidseisen
Art. 60 lid 3 geeft aan welke referenties gevraagd kunnen worden ter beoordeling van de financiële en economische draagkracht van de ondernemer. Lid 4 doet hetzelfde ten aanzien van de technische- en/of beroepsbekwaamheid. Art. 58 lid 3 geeft aan dat aanbestedende diensten minimumeisen aan inschrijvers en gegadigden mogen stellen inzake draagkracht. De aanbestedende dienst vermeldt in de aanbestedingsstukken of in het proces-verbaal de voornaamste redenen voor het opleggen van dergelijke eisen.
3. Nadere criteria
Naast de bovengenoemde criteria kunnen er criteria worden gesteld om te omschrijven op welke niet-discriminerende wijze de nadere selectie van inschrijvers in bijvoorbeeld een niet-openbare procedure plaats zal vinden. Bijvoorbeeld: hoe komt de aanbestedende dienst tot de minimaal vijf uit te nodigen gegadigden?
Moment van beoordelen
Bij een niet-openbare procedure, mededingingsprocedure met onderhandeling, concurrentiegerichte dialoog en het innovatiepartnerschap kan de aanbestedende overheid het minimum- of maximumaantal deelnemers bepalen dat wordt uitgenodigd tot inschrijving. In het geval van een niet-openbare procedure moeten dit er minimaal vijf zijn. Bij een mededingingsprocedure met onderhandeling, concurrentiegerichte dialoog en innovatiepartnerschap bedraagt het minimumaantal gegadigden drie (art. 65 richtlijn 2014/24).
Bij deze procedures gaat de beoordeling van de selectiecriteria vooraf aan de beoordeling van de gunningscriteria. Zo wordt met de selectie een trechter van in te dienen en te beoordelen aanbiedingen gemaakt. De beoordeling van de selectiecriteria vindt plaats voor het moment van de aanbesteding, in tegenstelling tot de beoordeling van de gunningscriteria die na de aanbesteding plaatsvindt. In een openbare aanbestedingsprocedure worden de selectie- en gunningscriteria in dezelfde fase beoordeeld (namelijk na het moment van de aanbesteding).
Volgorde van beoordeling
Art. 56 richtlijn 2014/24 betreft de controle van de geschiktheid en de selectie van de deelnemers. Als de uitsluitingscriteria van art. 57 zijn gecontroleerd, beoordelen de aanbestedende diensten de geschiktheid op grond van de criteria uit art. 58 (de selectiecriteria). Na de controle van de geschiktheid en de selectie van de deelnemers conform art. 56 lid 1, vindt gunning plaats op basis van de gestelde gunningscriteria.
Onderaanneming
Volgens art. 63 richtlijn/art. 2.94 lid 1 Aanbestedingswet 2012 kan de uitgekozen marktpartij zich beroepen op de financieel economische draagkracht en technische- of beroepsbekwaamheid van anderen. Inschrijvers moeten aantonen daadwerkelijk te kunnen beschikken over de voor de uitvoering noodzakelijke middelen van dochter- en onderaannemers.
Meer weten over dit onderwerp?
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
STEL UW VRAAG