Technische specificaties
Decentrale overheden zijn verplicht om technische specificaties in de aanbestedingsstukken op te nemen. Hierin worden de kenmerken omschreven waaraan materialen, leveringen of diensten moeten voldoen (art. 42 en bijlage VII richtlijn 2014/24).
Omschrijven van behoefte
De aanbestedende overheid wordt vrij gelaten in de manier waarop zij de behoefte en keuze van eisen en wensen omschrijven. De eisen en wensen moeten wel transparantie, non-discriminatie en gelijke behandeling waarborgen. De openstelling voor mededinging mag niet belemmerd worden. Daarom moeten de specificaties in termen van prestaties en functionele eisen worden opgesteld.
Wanneer eisen aangeven
De eisen moeten vóór de aanbesteding duidelijk worden aangegeven. Alle inschrijvers weten dan waarop de gestelde eisen en wensen betrekking hebben en kunnen zo het voorwerp van de aanbesteding bepalen. Er moet duidelijk worden aangegeven of er sprake is van een wens of een eis.
Kenmerken
In de technische specificaties worden zaken als milieuvriendelijkheid, ontwerp, geschiktheid voor gebruik, veiligheid, afmetingen, kwaliteitszorg en productiemethoden opgenomen. Bij opdrachten voor werken komen daar ook voorwaarden voor proefnemingen, controles, de oplevering en constructietechnieken bij. Milieucriteria en sociale criteria mogen ook worden meegenomen in het programma van eisen.
Normen
Bij het opstellen van de technische specificaties, moet de aanbestedende dienst zich houden aan nationale normen die zijn afgeleid van Europese en internationale normen en Europese technische goedkeuringen. Vooral op milieugebied kunnen prestatie- en functionele eisen worden vastgelegd. Iedere verwijzing naar een norm moet gepaard gaan met de woorden ‘of gelijkwaardig’, om zo discriminatie te voorkomen. Bij de technische specificaties mag er geen melding worden gemaakt van een fabricaat of een specifiek procedé.
KEURMERK
Onder de voormalige aanbestedingsrichtlijnen was verwijzen naar een keurmerk niet mogelijk. Volgens de nieuwe aanbestedingsrichtlijn (art. 43 en overweging 75 richtlijn 2014/24) mag een specifiek keurmerk onder bepaalde voorwaarden worden vereist. Zo mogen keurmerkeisen alleen betrekking hebben op criteria die verband houden met het voorwerp van de opdracht. De aanbestedende dienst mag ook technische specificaties vaststellen onder verwijzing naar de gedetailleerde technische specificaties van dat keurmerk.
Aantonen
De inschrijver moet kunnen aantonen dat de door hem voorgestelde oplossingen voldoen aan de eisen in de technische specificaties. Pas dan kan de inschrijving in aanmerking worden genomen. Een technisch dossier of een testverslag van een erkende organisatie (laboratorium, inspectie- en certificatieorganisatie) kan een passend middel zijn om dit te bewijzen.
Meer weten over dit onderwerp?
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
STEL UW VRAAG