Vervoer
Decentrale overheden krijgen te maken met aanbesteden als zij het openbaar vervoer in hun gebied regelen. Dit aanbesteden gebeurt vaak door middel van concessies. Via een concessie kan een vervoersbedrijf het bus-, tram- of treintrajecten exploiteren, of kan een partij parkeerterreinen exploiteren. Ook kunnen decentrale overheden bij de aanbesteding van vervoer te maken krijgen met duurzame aspecten en contractvervoer.
Duurzame aspecten vervoer
Het aanbesteden van vervoer kan duurzame aspecten hebben. Zo is het bijvoorbeeld voor Nederlandse aanbestedende diensten verplicht om in het programma van eisen de afstemming met het eigen milieubeleid op te nemen (art. 44 lid 2 sub d Wet personenvervoer).
Richtlijn 2009/33/EG
Richtlijn 2009/33/EG over de bevordering van schone en energiezuinige wegvoertuigen verplicht aanbestedende diensten om bij de aankoop van wegvoertuigen rekening te houden met energie- en milieueffecten. Denk hierbij aan het energieverbruik en de uitstoot van CO2 en vervuilende stoffen. Aanbestedende diensten kunnen ervoor kiezen om tijdens een aanbestedingsprocedure voor de aankoop van wegvoertuigen, technische specificaties voor energie en milieuprestaties in de documentatie op te nemen. Ook kunnen er energie- en milieu-effecten mee nemen in de aankoopbeslissing.
Werkprogramma Commissie 2014
In bijlage III van het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2014 wordt gemeld dat richtlijn 2009/33 wordt opgenomen in de nieuwe aanbestedingsrichtlijnen. Deze richtlijn is komen te vervallen nadat de implementatietermijn voor de nieuwe richtlijnen was verlopen in april 2016.
Aankoop schoon en energiezuinig vervoer
De aanbestedingsrichtlijnen staan operationele-energie- en milieueffecten op waar aanbestedende diensten verplichtingen waarmee decentrale overheden rekening moeten houden. Deze waren voorheen opgenomen in de richtlijn 2009/33. Daarnaast kunnen aanbestedende diensten ook andere milieueffecten meenemen. Zie ook duurzaam aanbesteden, milieu en klimaat en vervoer en milieu.
Contractvervoer
Gemeenten en provincies krijgen daarnaast te maken met het aanbesteden van contractvervoer (AWBZ, leerlingenvervoer, wmo, ziekenvervoer). Meer hierover leest u in de Handreiking ‘Beter Bestek; Gereedschap voor aanbestedingen in het openbaar vervoer’.
Meer weten over dit onderwerp?
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
STEL UW VRAAG