CPV
CPV-zoekmachine, Europa decentraal
Factsheet – Aanbesteden in de praktijk: CPV-codes, Europa decentraal
Decentrale overheden kunnen via de Common Procurement Vocabulary (CPV) bij aanbestedingen alle mogelijke leveringen, diensten en werken identificeren door middel van cijfercodes. Zo vormen taalverschillen tussen de lidstaten geen hinderpaal of interpretatierisico.
Deze codes dienen decentrale overheden op te geven bij bijvoorbeeld aankondigingen van opdrachten van het betreffende werk, de levering of dienst (art. 23 richtlijn 2014/24). Ook kunnen CPV-codes bruikbaar zijn bij het vaststellen van de aard van de opdracht (werk, levering of dienst). Meer informatie over de werking van CPV is uiteen gezet in onze factsheet over de werking van CPV-codes.
Via de CPV-zoekmachine vindt u de juiste CPV-codes bij aan te besteden leveringen, diensten en werken.
Volgens de CPV Verordening zijn decentrale overheden verplicht bij Europese aanbestedingen de CPV-classificatiesysteem toe te passen. De CPV is volledig aangepast op het digitale tijdperk en is aangepast op de meest recente ontwikkelingen in technologie en dienstenverkeer.
Formeel zegt de lijst met codes niets over de vraag of een aanbesteding een werk, levering of dienst is. Wel geeft de systematiek van de CPV een indicatie van het soort aanbesteding. Om vast te stellen om wat voor soort aanbesteding het gaat, moet er worden gekeken naar de definities van leveringen, werken en diensten. De Verordening kan geraadpleegd worden om een levering, dienst of werk in een categorie in te delen.
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
CPV-zoekmachine, Europa decentraal
Factsheet – Aanbesteden in de praktijk: CPV-codes, Europa decentraal
Het huidige aantal CPV-codes voor aanbesteden moet worden teruggebracht. Dit staat in een onderzoeksrapport over het CPV-systeem uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Het rapport, gepubliceerd op 12 februari, bevat nog andere aanbevelingen die van belang kunnen zijn voor decentrale overheden.
Regelgeving bij het aanbesteden van e-depots, notitie Europa decentraal (2017)
Functioneren van CPV-codes en het CPV-systeem, rapport Europese Commissie (2012)
Werking CPV-codes, factsheet Europa decentraal (2009)
In de CPV Verordening zijn zeven bijlagen opgenomen, wat is bedoeld als een classificatiesysteem voor alle soorten opdrachten voor leveringen, diensten en werken.
Bij de Verordening hoort een transponeringstabel, die een omnummering weergeeft van de codes uit de voormalige CPV-Verordening uit 2003 naar de codes uit 2007 en vice versa. Ook zijn er vier tabellen toegevoegd, die een omschrijving geven van oude CPV-codes uit 2003 en de bestaande CPV-codes uit 2007.
De auteursrechten op de inhoud van deze website behoren toe aan Europa decentraal, tenzij expliciet anders is vermeld. Aan de op de website opgenomen en via de links te ontsluiten informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Europa decentraal heeft aan het opstellen van de inhoud van de pagina’s de nodige zorg besteed. Desondanks is het mogelijk dat de site onvolledig is of onjuistheden bevat. Europa decentraal aanvaardt daarvoor geen enkele aansprakelijkheid.
Europa decentraal aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, hoegenaamd ook, direct of indirect veroorzaakt door de inhoud van de site of de inhoud van de pagina’s die door externe links beschikbaar zijn gemaakt.