Meer informatie:

MEER INFORMATIE

Standpunten betrokken actoren

Voorafgaand en tijdens de onderhandelingen van de uittredingsprocedure van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie hebben de verschillende betrokken actoren hun algemene standpunten kenbaar gemaakt.

EU-27

De 27 EU-lidstaten hebben besloten als één te handelen en als één de belangen van de EU te vertegenwoordigen. De twee EU-instellingen waarbinnen de gezamenlijke posities van de lidstaten ten aanzien van de Brexit worden bepaald, zijn de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie.

Europees Parlement

Het Parlement speelt een belangrijke rol in het onderhandelingsproces over Brexit. Het Parlement heeft sleutelvoorwaarden opgesteld voor de onderhandelingen.

Comité van de Regio’s

Het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) heeft een resolutie aangenomen waarin de posities van regionale en lokale overheden ten aanzien van de Brexit worden vertegenwoordigd.

Nederland

Nederland heeft een hechte band met het VK. Brexit kan een relatief grote impact op Nederland. De Nederlandse regering heeft standpunten ingenomen met betrekking tot de Brexit.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:

STEL UW VRAAG


Meer informatie:

MEER INFORMATIE

Nieuws Standpunten betrokken actoren

Europese Raad verlangt realisme van VK in Brexit-onderhandelingen

De Europese Raad van vorige week stond grotendeels in het teken van migratie, veiligheid en defensie, maar ook de Brexit stond weer prominent op de agenda. Afgelopen vrijdag (29 juni 2018) kwamen de Europese regeringsleiders namelijk samen als ‘Europese Raad (art. 50)’ om, zonder het VK, de vooruitgang van de Brexit-onderhandelingen te bespreken. De regeringsleiders zijn tevreden over recent bereikte overeenstemming, maar uiten ook hun bezorgdheid over de Ierse grenskwestie.

Lees het volledige bericht

X