Publicaties contactpunt
Dienstenwet
Memorie van Toelichting Dienstenwet
Handreiking Dienstenrichtlijn, hoofdstuk 6
Het IMI in uw organisatie, hoe werkt dat in Praktijk? bijlage 1 over de IMI-coördinator
Alle lidstaten zijn verplicht om één of meerdere contactpunten op te richten. Het contactpunt heeft verschillende rollen, die op deze pagina besproken worden. Als decentrale overheden in Nederland problemen ondervinden bij de administratieve samenwerking kunnen zij terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (nimic-solvit@rvo.nl).
Om het IMI te gebruiken, moeten de medeoverheden geregistreerd te zijn en een gebruikersnaam, wachtwoord en veiligheidscode hebben. Registreren kan via bovengenoemde e-mail.
Het contactpunt is het aanspreekpunt voor contactpunten uit andere lidstaten en de Europese Commissie in het kader van het goed functioneren van de administratieve samenwerking.
Het contactpunt ondersteunt de uitwisseling van informatieverzoeken over en tot het verrichten van:
Hierbij moet worden benadrukt dat het contactpunt geen centrale coördinerende en toezichthoudende rol vervult. De verzoeken worden rechtstreeks tussen de bevoegde instanties uitgewisseld.
Wil een decentrale overheid informatie over vergelijkbare eisen en controles die in een andere lidstaat al gelden voor de betreffende dienstverlener, dan kan dit via het contactpunt geregeld worden.
Om het contactpunt de ondersteunende rol te kunnen laten spelen, bestaat er voor decentrale overheden bijvoorbeeld wel een verplichting tot het informeren van het contactpunt wanneer er sprake is van een (dreigend) geschil over de invulling van de verplichting tot administratieve bijstand of wanneer zich een praktisch probleem voordoet. Ook vervult het contactpunt een belangrijke adviserende en ondersteunende rol bij het gebruik van het waarschuwingsmechanisme (zie procedures).
Verder heeft het contactpunt de taak om de nodige informatie te verschaffen (al dan niet op verzoek) aan Nederlandse bevoegde instanties over gelijkwaardige, of gezien hun doel in wezen vergelijkbare eisen en controles die in een andere lidstaat al gelden voor de betreffende dienstverlener. In zo’n geval zal het contactpunt zich kunnen richten tot de contactpunten in de andere lidstaten om de relevante informatie op te vragen.
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
Dienstenwet
Memorie van Toelichting Dienstenwet
Handreiking Dienstenrichtlijn, hoofdstuk 6
Het IMI in uw organisatie, hoe werkt dat in Praktijk? bijlage 1 over de IMI-coördinator