Duurzaam aanbesteden en inkopen wet- en regelgeving
1. Ecodesignrichtlijn
De Ecodesignrichtlijn schept een kader voor het ecodesign van producten die veel verkocht worden (meer dan 200.000 eenheden per jaar in de EU) en een grote impact hebben op het milieu. In de EU wordt een gemeenschappelijke methodiek voor de vaststelling van eisen voor die producten gebruikt.
Maatregelen
Op basis van de richtlijn kunnen uitvoeringsmaatregelen worden vastgesteld. Dit zijn ecologische ontwerpvoorschriften voor bepaalde producten of milieuaspecten daarvan. De richtlijn stelt voorschriften vast waaraan producten die veel verkocht worden en een grote impact hebben op het milieu, moeten voldoen.
Comitologie
De Commissie kan uitvoeringsmaatregelen voorstellen met eisen over ecologisch ontwerp op basis van de bijlagen van de richtlijn. De Commissie legt alle ontwerpmaatregelen voor aan een comité. Dit comité is betrokken bij het toezicht op de uitvoeringsmaatregelen.
Implementatie in Nederland
De richtlijn is in Nederland geïmplementeerd via een wijziging van de Wet Milieubeheer. De eerdere versie van de Ecodesignrichtlijn is in Nederland geïmplementeerd via de Implementatiewet EG-richtlijn ecologisch ontwerp energieverbruikende producten. De Wet milieubeheer, de Wet energiebesparing toestellen en de Wet op de economische delicten zijn gewijzigd.
Het ministerie van I&M is verantwoordelijk voor de implementatie en betrekt het ministerie van EZ erbij.
2. Energie-etiketteringsrichtlijn
De Energie-etiketteringsrichtlijn verplicht de vermelding van het energieverbruik op etiketten en in de standaard productinformatie van huishoudelijke, commerciële en industriële producten. Op het etiket moet staan binnen welke energieklasse het product valt (A t/m G).
Samen met de Ecodesignrichtlijn biedt de richtlijn een wetgevingskader dat tot extra energiebesparingen en milieuvoordelen leidt. De richtlijn komt voort uit het Actieplan voor energie-efficiëntie en het Actieplan voor duurzame productie en consumptie en een duurzaam Industriebeleid.
Doel
Het doel van de richtlijn is om gebruikers te stimuleren een keuze te maken op basis van nauwkeurige, zinnige en vergelijkbare informatie over het energieverbruik van producten. Zo kan de gebruiker kiezen voor producten die bij gebruik minder energie of andere hulpbronnen verbruiken. Hierdoor worden fabrikanten ertoe aangezet om het energieverbruik van producten te verminderen.
Comitologie
De details van het etiket en het fiche voor ieder soort product in gedelegeerde handelingen worden vastgesteld volgens de parameters van de Ecodesignrichtlijn en na analyse van de gevolgen van de handeling voor milieu, eindgebruikers en fabrikanten. Dit betreft bijvoorbeeld de plaats van het etiket op het product, het formaat en de energieklasse.
Implementatie in Nederland
De oude en inmiddels weer ingetrokken Energie-etiketteringsrichtlijn is via verschillende besluiten en regelingen met betrekking tot bepaalde apparatuur geïmplementeerd. De nieuwe Energie-etiketteringsrichtlijn is deels geïmplementeerd met de wijziging van de Wet implementatie EU-richtlijnen energie-efficiëntie. Het Besluit energie-etikettering energiegerelateerde producten strekt tot verdere implementatie van de richtlijn.