Europees recht en beleid

Laatste update: 16 november 2023

Contact:


De ‘Better Regulation Insight Tool‘ (BRIGHT) voorziet (decentrale) overheden met een set tools aan de hand waarvan ze knelpunten in regelgeving tot de aandacht van de Europese Commissie kunnen brengen.

BRIGHT is in 2018 ontwikkeld om de leden van de partnerschappen van de Urban Agenda voor de EU en andere belanghebbenden vertrouwd te maken met de ‘Betere Regelgeving’ Agenda. De tool is dan ook gebaseerd op de ideeën van de toen zittende eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie bevoegd voor Betere Regelgeving, Frans Timmermans.

De tool bestaat uit een infographic, een Quick Scan en een e-learning tool.

De infographic in de vorm van een roadmap geeft een inkijkje in de cyclus van het maken van EU-beleid en de ‘Betere Regelgeving’ Agenda. Het is een aanvulling op de e-learning tool en de Quick Scan en kan worden gebruikt om potentiële kansen binnen de ‘Betere Regelgeving’ Agenda te beoordelen.

In de e-learning tool wordt uitleg gegeven over het identificeren van knelpunten in bestaande EU-wetgeving, het structureren van relevante input en het formuleren van een effectieve ‘Betere Regelgeving’-voorstel. Dit gebeurt aan de hand van vier fasen: collecting, zooming in, matching en proposing.