Aansprakelijkheid milieuschade
Milieuaansprakelijkheid, Europese Commissie
Via regelgeving probeert de EU milieuschade te voorkomen en te herstellen. Dit gebeurt volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Om dit uitgangspunt te bereiken, is er een Richtlijn Milieuaansprakelijkheid vastgesteld waaraan decentrale overheden zich moeten houden.
De taak van decentrale overheden is om vervuiling te verkomen, de verantwoordelijke vervuilers zelf de schade te laten herstellen of hen ervoor laten betalen. Biedt het optreden van de overheid onvoldoende bescherming, kunnen er acties tegen ondernomen worden door belangengroeperingen. Zij kunnen besluiten van overheden aanvechten voor de rechter.
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
Milieuaansprakelijkheid, Europese Commissie
Wilt u voor uw gemeente, provincie of waterschap snel de stand van zaken omtrent milieuregelgeving vinden? Dat kan met de MiliEUverkenner! Alle informatie is nu nog makkelijker te vinden, want de MiliEUverkenner heeft een andere indeling. Europa decentraal wil de milieuexperts hartelijk danken voor hun bijdrage, omdat zij meerdere malen per jaar een inhoudelijke bijdrage leveren aan de MiliEUverkenner.
Lees het volledige bericht
In april 2004 werd Richtlijn Milieuaansprakelijkheid van kracht. De wijzigingen zijn op 1 juni 2008 in Nederland in werking getreden. Onder andere de Wet Milieubeheer is aangepast. Om de nieuwe Europese richtlijn te implementeren is aan hoofdstuk 17 Wet milieubeheer, titel 17.2 ‘maatregelen bij milieuschade of een onmiddellijke dreiging daarvan’ toegevoegd.
De richtlijn heeft als doel:
– Voorkomen en herstellen van milieuschade aan natuurlijke habitats en flora- en faunasoorten, die op EU-niveau worden beschermd door de Vogel- en Habitatrichtlijnen;
– Beschermen van wateren die vallen onder de Kaderrichtlijn Water.
Daarnaast geeft de richtlijn een opsomming van (potentieel) vervuilende activiteiten, waarvoor veroorzakers aansprakelijk kunnen worden gesteld. Voorbeelden hiervan zijn:
– Het lozen van zware metalen in water en lucht;
– De uitstoot van zware chemicaliën;
– Bodemvervuiling met potentieel risico op het schaden van menselijke gezondheid.
De auteursrechten op de inhoud van deze website behoren toe aan Europa decentraal, tenzij expliciet anders is vermeld. Aan de op de website opgenomen en via de links te ontsluiten informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Europa decentraal heeft aan het opstellen van de inhoud van de pagina’s de nodige zorg besteed. Desondanks is het mogelijk dat de site onvolledig is of onjuistheden bevat. Europa decentraal aanvaardt daarvoor geen enkele aansprakelijkheid.
Europa decentraal aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, hoegenaamd ook, direct of indirect veroorzaakt door de inhoud van de site of de inhoud van de pagina’s die door externe links beschikbaar zijn gemaakt.