Handhaving
IMPEL – European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law, Europese Commissie
Compliance Promotion, Europese Commissie
Het doel van de Europese milieuwetgeving is het verbeteren van de levenskwaliteit van de Europese burger. Lidstaten moeten de wetgeving naar behoren uitvoeren. Hiervoor zijn milieu-inspecties onmisbaar, decentrale overheden dienen deze uit te voeren. Zij zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de milieuwetgeving.
Inhoudsopgave
De handhavingsverplichtingen voor decentrale overheden zijn in de richtlijnen over de verschillende milieuonderwerpen opgenomen en worden in Nederlands recht omgezet. De algemene initiatieven van de EU op het gebied van milieuregels en handhaving hebben geen verplichtend karakter.
De milieu-inspecties van de verschillende lidstaten verschilden sterk van elkaar. Daarom is er in 2001 een Aanbeveling over minimumcriteria voor milieu-inspecties aangenomen. Hierin wordt omschreven hoe de inspecties moeten worden gepland en uitgevoerd. De aanbeveling is een algemeen kader voor milieu-inspecties en is niet bindend.
De aanbeveling van 2001 leidde niet tot het gewenste resultaat. In de herziening van de Mededeling inspectiecriteria staan de belangrijkste problemen beschreven. De Commissie ziet er meer in om per richtlijn minimale eisen vast te stellen, dan de aanbeveling verplicht te maken. Er zijn geen concrete activiteiten uit de herziening voortgekomen, behalve een voorgenomen versterking van IMPEL. IMPEL heeft een netwerkfunctie en kan geen verplichtingen aan lidstaten opleggen.
In 2007 verscheen de Mededeling handhaving Europees recht. Deze mededeling werd in 2008 uitgewerkt door de Mededeling uitvoering milieuwetgeving. Hierin pleit de Commissie voor:
– het gebruik van effectbeoordelingen en raadplegingen om de meest efficiënte manier om milieudoelstellingen te realiseren in kaart te brengen;
– het voorkomen van inbreuken op het milieurecht, waarbij met name de lidstaten zullen worden bijgestaan om op tijd de juiste maatregelen te nemen;
– het verbeteren van geschillenbeslechting tussen burgers en overheid op het gebied van milieu;
– een sterkere dialoog met het Europees Parlement, de burger en belanghebbenden.
In maart 2012 deed de Commissie een Mededeling over het vergroten van de voordelen van EU milieumaatregelen. De Commissie heeft als doelstelling om het toezicht en handhaving te verbeteren en wil dat gaan doen door onder andere:
– het bestaande kader voor toezicht en handhaving te moderniseren;
– te onderzoeken of nationaal toezicht en inspecties kunnen worden aangevuld;
– mogelijk te pleiten voor een beperkte inspectierol voor de Commissie.
De mededeling verwijst naar het zevende Milieu Actieprogramma voor verdere uitwerking van de doelstelling van de Commissie om het toezicht en handhaving te verbeteren.
Op 22 februari 2013 is er een online consultatie gestart over de herziening van het Europese kader voor milieuinspecties. De consultatie liep tot 26 mei 2013. De uitkomsten van de consultatie zijn meegenomen in het zevende Milieu Actieprogramma.
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
IMPEL – European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law, Europese Commissie
Compliance Promotion, Europese Commissie
Wilt u voor uw gemeente, provincie of waterschap snel de stand van zaken omtrent milieuregelgeving vinden? Dat kan met de MiliEUverkenner! Alle informatie is nu nog makkelijker te vinden, want de MiliEUverkenner heeft een andere indeling. Europa decentraal wil de milieuexperts hartelijk danken voor hun bijdrage, omdat zij meerdere malen per jaar een inhoudelijke bijdrage leveren aan de MiliEUverkenner.
Lees het volledige bericht
De auteursrechten op de inhoud van deze website behoren toe aan Europa decentraal, tenzij expliciet anders is vermeld. Aan de op de website opgenomen en via de links te ontsluiten informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Europa decentraal heeft aan het opstellen van de inhoud van de pagina’s de nodige zorg besteed. Desondanks is het mogelijk dat de site onvolledig is of onjuistheden bevat. Europa decentraal aanvaardt daarvoor geen enkele aansprakelijkheid.
Europa decentraal aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, hoegenaamd ook, direct of indirect veroorzaakt door de inhoud van de site of de inhoud van de pagina’s die door externe links beschikbaar zijn gemaakt.