Milieu informatie
Verdrag van Aarhus
Het Verdrag van Aarhus beoogt dat overheden hun burgers in staat te stellen om zich te informeren over milieuzaken en daarin te participeren en te procederen. Nederland heeft haar verplichtingen in Nederlands recht omgezet. Deze wijzigingen zijn op 14 februari 2005 van kracht geworden. Inmiddels is het verdrag omgezet in een richtlijn.
Richtlijn Toegang tot Milieu-informatie
Richtlijn toegang milieu-informatie regelt dat milieu-informatie ter beschikking wordt gesteld aan het grote publiek. De richtlijn is in Nederlands recht geïmplementeerd. De wijzigingen zijn op 8 juli 2005 in werking getreden. Een aantal uitgangspunten van de richtlijn is:
– Decentrale overheden moeten informatie verstrekken in de vorm waarin de burger deze wil hebben;
– Een burger hoeft nooit langer dan vier weken op de gevraagde informatie te wachten;
– Bestuursorganen ordenen de milieudata zo, dat deze gemakkelijk kunnen worden verspreid onder de bevolking, bij voorkeur via internet of e-mail.
De EU heeft het verdrag bij de Verordening Toepassing Verdrag van Aarhus ook aan zichzelf opgelegd.
Europees Milieu-informatiesysteem (SEIS)
De Commissie heeft in de Mededeling Naar een gemeenschappelijk milieu-informatiesysteem voorgesteld om het verzamelen, gebruiken en uitwisselen van milieu-informatie te moderniseren. De mededeling noemt een aantal principes waaraan nationale informatiesystemen zouden moeten voldoen om tot een Europees milieu-informatiesysteem (SEIS). te komen:
– De gegevensverzameling en beheer moet zo dicht mogelijk bij de bron plaatsvinden;
– Er moet direct toegang zijn voor zoveel mogelijk gebruikers, dus ook voor burgers;
– Systemen moeten met elkaar overweg kunnen;
– Er moet gebruik gemaakt worden van gratis open source software.
Doel informatiesystemen
Het virtueel koppelen van databases met milieu-informatie heeft verschillende doelen:
– Besluitvormers en burgers snel informeren;
– Het evalueren en maken van beleid vergemakkelijken;
– Gegevens aan de bron beschikbaar maken;
– Rapporteringverplichtingen vergemakkelijken;
– Monitorings- en verslagleggingskosten verlagen.
SEIS-beginselen
De Commissie zou alle milieurapportageverplichtingen in één keer in lijn kunnen brengen met de SEIS-beginselen. Dit zou kunnen door de bestaande rapportagerichtlijn te herzien en uit te breiden. Tot op heden heeft de Commissie geen voorstel tot herziening van de rapportagerichtlijn ingediend. De beginselen worden daarom nu via de regelgeving per onderwerp toegepast. De uitvoering van het SEIS ligt bij het Europees Milieu Agentschap (EEA).
Nationale en decentrale overheden kunnen financiële steun krijgen voor de uitvoering van SEIS. Het Europees Milieu-informatiesysteem wordt gefinancierd via de kaderprogramma’s voor onderzoek, het programma LIFE, het programma voor concurrentiekracht en innovatie (CIP) en de structuurfondsen. Zie voor meer informatie de website van het EEA.