Implementatie Europese milieurichtlijnen
Implementatie Europese milieuregels, Europese Commissie
De Europese Commissie is bezig om maatregelen te treffen die de implementatie van Europese milieuwetgeving moet verbeteren. Deze plannen zijn van belang voor alle decentrale overheden, omdat zij te maken krijgen met het uitvoeren van de wetgeving.
Inhoudsopgave
De Commissie heeft een aantal problemen geconstateerd bij de implementatie van milieurichtlijnen in nationale wetgeving. In 2008 en 2012 deed de Commissie daarover de Mededeling uitvoering milieuwetgeving en de Mededeling meer voordelen milieumaatregelen.
Wanneer wetgeving onjuist of te laat word geïmplementeerd, kunnen de bepalingen uit Europese richtlijnen rechtstreekse werking hebben.
De Raad voor de leefomgeving en de infrastructuur (Rli) concludeerde begin 2008, dat problemen bij de implementatie van het Europees milieurecht veroorzaakt worden door:
Op zichzelf zijn dit geen unieke kenmerken in Europa, maar de schaal en de combinatie ervan wel. Dit blijkt bepalend voor de effecten van het Europees milieubeleid en milieurecht in Nederland.
De Commissie heeft in de Mededeling uitvoering milieuwetgeving de volgende voorstellen ter verbetering van de implementatie van milieurichtlijnen gedaan:
De Mededeling meer voordelen milieumaatregelen pleit voor een betere uitvoering. De Commissie stelt zich tot doel om:
Het Zevende Milieu Actieprogramma (MAP7) is onder andere gericht op de gebrekkige implementatie van en tekortkomingen in bestaand EU beleid. De prioritaire doelstellingen van MAP7 zijn vastgelegd in art. 2.
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
Implementatie Europese milieuregels, Europese Commissie
De monitorings- en rapportageverplichtingen onder de Europese milieuregelgeving zijn toe aan verandering, stelt het Comité van de Regio’s. Op dit moment is er te weinig samenhang en consistentie in monitoring en rapportage, waardoor er niet goed kan worden gecontroleerd of de regelgeving correct wordt toegepast. Daarom heeft het Comité van de Regio’s positief gestemd over maatregelen die als doel hebben om de implementatie van EU-milieuregelgeving te verbeteren.
Het voorstel van de Europese Commissie voor de realisatie van een circulaire economie doet flink wat stof opwaaien. Met name de wetsvoorstellen tot wijziging van de Europese richtlijnen voor afvalstoffen, verpakkingen, storten, autowrakken, en batterijen en accu’s zorgen voor discussie. Zowel het Europese Comité van de Regio’s als de Nederlandse Tweede Kamer reageerden met een aantal vragen op de voorstellen.
Lees het volledige bericht
Wilt u voor uw gemeente, provincie of waterschap snel de stand van zaken omtrent milieuregelgeving vinden? Dat kan met de MiliEUverkenner! Alle informatie is nu nog makkelijker te vinden, want de MiliEUverkenner heeft een andere indeling. Europa decentraal wil de milieuexperts hartelijk danken voor hun bijdrage, omdat zij meerdere malen per jaar een inhoudelijke bijdrage leveren aan de MiliEUverkenner.
Lees het volledige bericht
De auteursrechten op de inhoud van deze website behoren toe aan Europa decentraal, tenzij expliciet anders is vermeld. Aan de op de website opgenomen en via de links te ontsluiten informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Europa decentraal heeft aan het opstellen van de inhoud van de pagina’s de nodige zorg besteed. Desondanks is het mogelijk dat de site onvolledig is of onjuistheden bevat. Europa decentraal aanvaardt daarvoor geen enkele aansprakelijkheid.
Europa decentraal aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, hoegenaamd ook, direct of indirect veroorzaakt door de inhoud van de site of de inhoud van de pagina’s die door externe links beschikbaar zijn gemaakt.