Zwemwater
De huidige Zwemwaterrichtlijn is voortgevloeid uit het 6e Milieuactieprogramma en de Kaderrichtlijn Water. De richtlijn is van toepassing op elk oppervlaktewater waar veel mensen zwemmen, waar zwemmen niet permanent verboden is en waarvoor geen negatief zwemadvies bestaat.
De Zwemwaterrichtlijn vult de Kaderrichtlijn Water aan. De kaderrichtlijn heeft als doel behoud, bescherming en verbetering van de kwaliteit van het water. Ook de gezondheid van de mens wordt hiermee beschermd.
Voorganger
De huidige Zwemwaterrichtlijn is de opvolger van de Zwemwaterrichtlijn 76/160/EEG. Volgens de Commissie moest er meer rekening gehouden worden met de technische vooruitgang en de administratieve lasten die richtlijn met zich mee bracht moesten worden verminderd.
Verplichtingen decentrale overheden
Het Rijk en provincies moeten zwemwateren aanwijzen en ervoor zorgen dat het water aan kwaliteitseisen voldoet. Waterschappen nemen de zwemwateren op in hun beheerplannen. Gedeputeerde Staten inventariseren wateren waar door een groot aantal personen wordt gezwommen. Zij zorgen voor publieksvoorlichting over de locaties, bijvoorbeeld via folders of het internet. De waterbeheerder monitort de zwemwaterkwaliteit gedurende het badseizoen. De duur van het badseizoen mag door de lidstaten zelf bepaald worden.
Zwemwaterkwaliteit
Aan het einde van het badseizoen van 2015 moeten alle zwemwateren minimaal aan de klasse ‘aanvaardbaar’ voldoen. Op langere termijn moet de kwaliteit van het water ‘goed’ of ‘uitstekend’ zijn. De kwaliteit van het zwemwater wordt gemeten aan de hand van twee bacteriën: intestinale enterokokken en escherichia coli (E.coli).
Implementatie in Nederland
De Zwemwaterrichtlijn is in Nederland geïmplementeerd in de:
– Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden;
– Wet op de waterhuishouding (aanwijzing en kwaliteit van zwemwateren);
– Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (kwaliteit en maatregelen met betrekking tot zwemwater);
– Regels met betrekking tot het beheer en gebruik van watersystemen (Waterbesluit).