Plattelandsontwikkeling
Het plattelandsontwikkelingsbeleid is één van de peilers van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Deze peiler moet de landbouwers ondersteunen in het aangaan van kenmerkende uitdagingen voor plattelandsgebieden, denk onder andere aan: vergrijzing, klimaatverandering, stijgende productiekosten en teruglopende economische activiteiten. Voor maatregelen die hieraan een bijdrage leveren maakt de EU middelen beschikbaar in het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO). In tegenstelling tot de andere peiler van het GLB (rechtstreekse betalingen en marktmaatregelen) vergoedt de EU maatregelen voor plattelandsontwikkeling ten hoogste 50% van de kosten.
Europees landbouwfonds plattelandsontwikkeling
Volgens een memo van de Europese Commissie uit 2013 kunnen de middelen uit ELFPO voor landbouw- en niet landbouwactiviteiten worden gebruikt, op voorwaarde dat deze de volgende prioriteiten nastreven:
- kennisoverdracht en innovatie;
- concurrentievermogen;
- organisatie van de voedselketen en risicobeheer;
- herstel, instandhouding en verbetering van ecosystemen;
- doelmatig gebruik van hulpbronnen en overgang naar een koolstofarme economie;
- sociale inclusie, armoedebestrijding en economische ontwikkeling in plattelandsgebieden.
Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP)
Lidstaten moeten het Europees plattelandsontwikkelingsbeleid vertalen naar regionale plattelandsontwikkelingsprogramma’s (POP’s). Het POP is een belangrijk instrument voor de provincies en de waterschappen om het natuur- en waterbeleid te versterken. De Europese investeringen, met cofinanciering uit de provincies, zorgen voor een impuls voor (de ontwikkeling van) het landelijk gebied en de regionale economie.
Behalve de plattelandsontwikkeling onder het GLB, richt het regionaal beleid zich ook op plattelandsontwikkeling met de Europese Structuur- en Investeringsfondsen (ESIF). De plattelandsontwikkeling van het regionaal beleid is met name bestemd voor de armste regio’s, terwijl het plattelandsontwikkeling van het GLB zich richt op alle landelijke gebieden.
Plattelandsontwikkeling en EU 2020
Centraal in de EU 2020 strategie staat het behalen van een slimme, duurzame en inclusieve groei. Hieraan zijn vijf doelstellingen gekoppeld die de EU in 2020 moet hebben bereikt. Overeenstemmend met de doelstellingen van de EU2020-strategie en het GLB, kunnen er drie strategische doelstellingen worden geformuleerd specifiek voor het plattelandsontwikkelingsbeleid:
- het concurrentievermogen van de landbouw versterken;
- een duurzaam beheer van de natuurlijke hulpbronnen;
- een evenwichtige ontwikkeling van de plattelandsgebieden.