Zoeken
Staatssteun
Subonderwerpen

Belangrijkste wet- en regelgeving

Hieronder volgt een overzicht van wet- en regelgeving die voor decentrale overheden het meest relevant is.

Staatssteun algemeen

Vrijstellingsverordeningen

Koepelvrijstellingen

Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB)

Richtsnoeren/steunkaders

Overige

Meer weten over dit onderwerp?

Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:

STEL UW VRAAG

Nieuws Belangrijkste wet- en regelgeving

Handreiking Staatssteun voor de overheid gepubliceerd

Onlangs is de Handreiking Staatssteun voor de overheid gepubliceerd. Deze handreiking is opgesteld naar aanleiding van de modernisering van de staatssteunregels, en de toegenomen verantwoordelijkheid voor decentrale overheden die daarmee gepaard gaat. Zodoende kan de handreiking dienen als hulpmiddel voor alle decentrale overheden die meer informatie willen over de verschillende aspecten van staatssteun.

Lees het volledige bericht

Mededeling staatssteun (Notion of State aid) is aangenomen

Donderdag 18 mei 2016 heeft de Europese Commissie de definitieve versie van de mededeling staatssteun (in het Engels de ‘Notion of State aid’) aangenomen. Deze mededeling is het sluitstuk van het State Aid Modernization (SAM) programma, waar door velen lange tijd reikhalzend naar werd uitgekeken. De Notion of State aid biedt een leidraad in het staatssteunrecht. Daarnaast vervangt deze mededeling onder andere de mededeling grondtransacties.

Lees het volledige bericht

Praktijkvragen Belangrijkste wet- en regelgeving

Hoe kunnen we de aanleg van breedband subsidiëren?

Ook onze burgers en bedrijven gevestigd in het buitengebied van de provincie, willen wij voorzien van (super) snel internet. We willen de aanleg van glasvezelinternet stimuleren door het geven van een subsidie. Tijdens het lezen van het rapport Bridge! van Europa decentraal kwam ik een soortgelijke casus tegen: Access2Fiber. Hieruit maak ik op dat bij het subsidiëren van aanleg glasvezel in buitengebieden mogelijk staatssteun of aanbestedingsvragen spelen. Onder welke voorwaarden is het mogelijk de aanleg van breedband te subsidiëren en wat voor lessen kunnen wij trekken uit Access2Fiber?

Bekijk het antwoord