Zoeken
Staatssteun
Subonderwerpen

Infrastructuur en breedband

Decentrale overheden kunnen slechts onder enkele voorwaarden breedband bestempelen als openbare infrastructuur, waarmee er geen sprake zou zijn van staatssteun. Dit blijkt uit de staatssteunregels over breedband en de breedbandrichtsnoeren.

Op deze pagina is uitgebreide informatie te vinden over openbare infrastructuur.

Voorwaarden

Breedbandprojecten vallen onder infrastructuur, als aan alle volgende eisen wordt voldaan:

  • Er is sprake van een project dat een algemeen belang dient;
  • Het project is niet commercieel;
  • Ondernemingen genieten geen bepaalde voordelen.

Wel of geen infrastructuur

De aanleg van infrastructuur die bedoeld is voor specifieke ondernemingen kan niet als algemeen belang gezien worden. Ook breedbandprojecten die worden aangelegd, waar al marktinitiatieven voor bestaan en die ‘gedupliceerd’ worden, kunnen de concurrentie vervalsen. Ze vallen buiten de reikwijdte van de openbare infrastructuur, zo blijkt in de zaak Appingedam. Er is dan sprake van staatssteun.

Basisinfrastructuur

Uit het Digital Divide Forum Report blijkt dat het infrastructuurargument alleen geldt voor basisinfrastructuur en passieve elementen daarvan, zoals ducts en onbelichte glasvezel in gebieden die voor marktinitiatieven niet aantrekkelijk zijn. Zodra er sprake is van exploitatie door een derde partij (of een gemeentelijke dienst die als onderneming kan worden aangemerkt), komen de staatssteunregels weer om de hoek kijken.

Meer weten over dit onderwerp?

Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:

STEL UW VRAAG

Nieuws Infrastructuur en breedband

Kamerbrief geeft duidelijkheid over stand van zaken aanleg breedband

Op 19 mei 2016 stuurde minister Kamp van Economische Zaken (EZ) een brief aan de Tweede Kamer waarin hij een overzicht schetst van de actuele ontwikkelingen omtrent de aanleg van breedband. Daarnaast gaat hij in op de inzet van het ministerie van EZ voor de facilitering van de aanleg van snel internet in het buitengebied. Bijvoorbeeld door oprichting van een kennisplatform voor de uitwisseling van informatie en best practices.

Lees het volledige bericht

Praktijkvragen Infrastructuur en breedband

Hoe kunnen we de aanleg van breedband subsidiëren?

Ook onze burgers en bedrijven gevestigd in het buitengebied van de provincie, willen wij voorzien van (super) snel internet. We willen de aanleg van glasvezelinternet stimuleren door het geven van een subsidie. Tijdens het lezen van het rapport Bridge! van Europa decentraal kwam ik een soortgelijke casus tegen: Access2Fiber. Hieruit maak ik op dat bij het subsidiëren van aanleg glasvezel in buitengebieden mogelijk staatssteun of aanbestedingsvragen spelen. Onder welke voorwaarden is het mogelijk de aanleg van breedband te subsidiëren en wat voor lessen kunnen wij trekken uit Access2Fiber?

Bekijk het antwoord