Wat is het doel van staatssteunregels?
In de Europese Unie (EU) is het toezicht op staatssteun een essentieel onderdeel van het mededingingsbeleid. Dit beleid is ontwikkeld met de gedachte dat er een gemeenschappelijke markt tussen lidstaten bestaat waarin vrije handel zonder belemmeringen kan plaatsvinden.
Gelijk speelveld
Staatssteunregels zorgen in de allereerste plaats voor een gelijk speelveld voor Europese ondernemingen. Ze moeten dan ook voorkomen dat lidstaten subsidies gaan verstrekken die individuele lidstaten mogelijk toch niet vol kunnen houden, en die wellicht schadelijk zijn voor de EU als geheel. Decentrale overheden zijn onderdeel van de lidstaten en voor hen geldt dit dus evenzeer.
Europese doelstellingen
Daarnaast moedigt de Europese Commissie de lidstaten, en daarbinnen regio’s en lagere overheden, aan om prioriteiten vast te leggen om de concurrentie te versterken, en ter versteviging van de sociale en regionale cohesie. Doel van deze wet- en regelgeving op het gebied van staatssteun is om de steun om te buigen naar doelstellingen die aansluiten bij de Horizon 2020-strategie zoals onderzoek, ontwikkeling en innovatie (O&O&I), risicokapitaalmaatregelen, opleiding, hernieuwbare energie/klimaatverandering en andere milieumaatregelen.
Doelmatigheid
Ten slotte moeten de stakeholders volgens de EU-regels ook nagaan of staatssteun wel een passend beleidsinstrument is om de doelstellingen van gemeenschappelijk belang te behalen. Het toezicht op staatssteun helpt er dus voor te zorgen dat geen overheidsmiddelen worden verspild, waarvoor uiteindelijk de rekening bij de belastingbetalers terechtkomt.
Meer weten over dit onderwerp?
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
STEL UW VRAAG