Welke steun is toegestaan?
Als vaststaat dat er sprake is van staatssteun, kan er worden gekeken in hoeverre dit verenigbaar is met de interne markt. Staatssteun is in beginsel verboden, maar bepaalde steunmaatregelen zijn wel toegestaan. De Europese Commissie wil hiermee grote verschillen in de economische ontwikkeling binnen en tussen lidstaten verkleinen. Bovendien worden bepaalde maatregelen verenigbaar met de interne markt geacht wanneer ze bijdragen aan bepaalde doelstellingen van Europees beleid.
Vrijstellingsverordeningen
De Commissie heeft een aantal vrijstellingsverordeningen ontworpen en hierin bepaalde categorieën van steun vrijgesteld van de meldingsplicht. De de-minimis, de AGVV en de LVV worden in de regel het meest toegepast door decentrale overheden. Hieronder een greep van veelgebruikte steuncategorieën die mogelijk onder een dergelijke vrijstelling kunnen vallen.
Meer informatie over de vrijstellingen is hier te vinden. In de ‘kennisgevingen-barometer’ van Europa decentraal is meer informatie over de toepassing van deze vrijstellingen (door decentrale overheden) te vinden.
Overige steunmaatregelen
Steunmaatregelen die niet onder een vrijstelling vallen, moeten gemeld worden bij de Europese Commissie. Die kan goedkeuring verlenen op basis van richtsnoeren of op basis van artikel 107 lid 2 en 3 VWEU. Daarnaast heeft de Commissie beleidsvoorschriften en regels ontworpen voor de volgende vormen van steun:
- Horizontale steunmaatregelen (steun die wordt ingezet om problemen op te lossen die zich in elke sector van de economie en in elke regio kunnen voordoen). Voorbeelden zijn van horizontale steunmaatregelen zijn steun aan onderzoeksactiviteiten, steun aan het MKB en milieusteun;
- Regionale steun;
- Steun gericht op specifieke sectoren van de economie (zoals vervoer, landbouw, openbare omroepen).
Het is verstandig om de steunmaatregel aan te passen aan de voorschriften die voor bovenstaande punten gelden. De kans is dan immers groter dat de Commissie het zal goedkeuren. Pas na goedkeuring van de aangemelde maatregelen mag de steunmaatregel uitgevoerd worden (standstill bepaling).
MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
STEL UW VRAAG