Havens
Wanneer decentrale overheden steun willen verlenen aan havens, moeten zij zich aan de staatssteunregels houden. Momenteel bestaat er geen specifiek staatssteunregime voor havens, maar in de herziening van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening wordt er een speciale steuncategorie voor zee- en binnenhavens toegevoegd.
Wanneer de herziening definitief is, berichten wij hierover op deze pagina en in onze nieuwsbrief de Europese Ster.
Richtsnoeren steun aan havens
Volgens de Mededeling Europees havenbeleid moesten er in 2008 richtsnoeren komen met betrekking tot overheidssteun aan havens. Ondanks dat het Europees Parlement de noodzaak hiervan heeft benadrukt, zijn deze richtsnoeren er (nog) niet. Wel zijn er al richtsnoeren voor scheepsmanagement (zie punt 3).
Relevante wet- en regelgeving
Doordat havens onder diensten van algemeen belang zouden kunnen vallen, is vooral het vrijstellingsbesluit DAEB belangrijk bij de bespreking van havens en staatssteun. Meer over het vrijstellingsbesluit DAEB leest u hier. Naast het vrijstellingsbesluit, waarin havens expliciet worden genoemd, en de richtsnoeren voor staatssteun voor scheepsmanagementbedrijven, zijn de reguliere staatssteunregels van toepassing.
Hieronder een opsomming van de huidige relevante wet- en regelgeving:
1. Vrijstellingsbesluit DAEB
Sinds 2013 is het vrijstellingsbesluit DAEB van toepassing op DAEB-compensaties die voldoen aan de eerste drie Altmark-criteria. Wanneer de diensten aan deze voorwaarden voldoen, kan ongeoorloofde staatssteun voorkomen worden.
Reikwijdte
Het vrijstellingsbesluit DAEB is gericht op meerdere diensten. Volgens art. 2 lid 1 van het vrijstellingsbesluit, kunnen havens ook onder het vrijstellingsbesluit vallen.
Voorwaarden
Steun valt echter alleen onder het vrijstellingsbesluit, wanneer het gemiddelde jaarlijkse verkeer de twee boekjaren vooraf het boekjaar waarin de DAEB is toegewezen, jaarlijks maximaal 300.000 passagiers bedraagt.
Rapportage
Steun onder het vrijstellingsbesluit hoeft niet te worden gemeld of kennisgegeven bij de Europese Commissie. Wel moet er elke twee jaar een verslag bij de Commissie worden ingediend door de lidstaat over de toepassing van het besluit.
2. Technisch-nautische dienstverlening als DAEB
Technisch-nautische dienstverlening valt onder DAEB, vanwege het verband met veiligheid in havens. Dit staat ook in de Mededeling Europees havenbeleid. Hieronder vallen bijvoorbeeld loodsen, slepen en vastmeren.
3. Richtsnoeren staatssteun scheepsmanagementbedrijven
De Richtsnoeren staatssteun scheepsmanagementbedrijven bevatten regels voor staatssteun aan scheepsmanagementbedrijven. Dit zijn bedrijven die verschillende diensten verlenen aan scheepseigenaars, zoals technisch onderzoek en opleiding van bemanning.
Reikwijdte
Onder scheepsmanagementbedrijven vallen bemanningsbeheer (alle activiteiten die met bemanning te maken hebben) en technisch beheer (naleving van technische eisen en de zeewaardigheid van schepen).
Voorwaarden
Om voor staatssteun in aanmerking te kunnen komen, moeten scheepsmanagementbedrijven aan de volgende eisen voldoen:
- De steun moet bijdragen tot de economie en de werkgelegenheid in de Gemeenschap.
- Er moet een Economisch verband tussen de beheerde schepen en de Gemeenschap zijn.
- De internationale en communautaire normen moeten worden nageleefd.
- Er moet voldaan worden aan het vlagaandeelvereiste.
Melding
Steun die op basis van deze richtsnoeren wordt gegeven, moet gemeld worden bij de Commissie.
Meer weten over dit onderwerp?
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
STEL UW VRAAG