Europees Parlement

Het Europees Parlement is de volksvertegenwoordiging in het proces van Europese wetgeving en bestuur. Daar waar de Europese Raad en de Raad het belang van de lidstaten in het besluitvormingsproces vertegenwoordigen, vertegenwoordigt het Europees Parlement de belangen van de burgers van de EU en kijkt daarbij ook vooral naar de belang van de EU in zijn geheel.

Taken en bevoegdheden Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft de volgende hoofdtaken:

  • stelt wetten vast (op sommige terreinen mag het Parlement alleen advies uitbrengen);
  • stelt samen met de Raad van de EU het budget vast;
  • controleert de activiteiten van de Europese Unie;
  • benoemt bepaalde leden van de Europese Commissie.

Samenstelling

Het Europees Parlement is rechtstreeks en democratisch verkozen door de burgers van de lidstaten en bestaat uit 750 leden afkomstig uit de 28 lidstaten, waarvan 26 namens Nederland. Sinds 2017 is Antonio Tajani de voorzitter van het Parlement. Het Parlement reist tussen Straatsburg (drie weken per maand) en Brussel (een week per maand).

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:

STEL UW VRAAG


Nieuws Europees Parlement

Europese begroting aangenomen door Europees Parlement

Op 1 december heeft het Europees Parlement de Europese begroting voor het jaar 2017 officieel goedgekeurd. De begroting voor de Europese Unie voor bedraagt € 157,8 miljard. Het Parlement heeft de begroting aangenomen met 438 stemmen vóór en 194 tegen. Na het besluit is de stemming afgesloten door Martin Schulz, voorzitter van het Parlement.

Lees het volledige bericht

Spoor 12: verkiezingsdebat HNP 27 maart Utrecht

De Europese verkiezingen staan voor de deur. Op 22 mei stemt Nederland voor een nieuw Europees Parlement. Het Huis van de Nederlandse Provincies organiseert in dit kader op donderdagavond 27 maart een verkiezingsdebat met een regionale en lokale invalshoek in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Meld je nu aan voor deelname en discussieer mee.

Lees het volledige bericht

Europese Ster interviewt kandidaat Europarlementariërs: CDA

Welke voornemens hebben de politieke partijen op belangrijke decentrale dossiers voor de Europese verkiezingen? In aanloop naar de Europese verkiezingen op 22 mei voelen het HNP en Europa decentraal wekelijks een kandidaat Europarlementariër aan de tand in de Europese Ster. Deze week is dat CDA-er Lambert van Nistelrooij.

Lees het volledige bericht

X