Noodmaatregelen wet- en regelgeving
PSO-verordening
De ‘Public Service Obligations’-Verordening (PSO-verordening) draagt bij aan de totstandkoming van één Europees vervoersnetwerk. De verordening stelt voorwaarden waaronder decentrale overheden een openbaredienstverplichting aan een uitvoerder op kunnen leggen door een contract af te sluiten of hen steun te geven. Deze voorwaarden hebben voornamelijk betrekking op staatssteun, aanbesteden en Diensten van Algemeen Economisch Belang.
Regionaal openbaar personenvervoer per trein wet- en regelgeving
PSO-verordening (Verordening 1370/2007)
Nederlandse Wet Personenvervoer 2000 (Wp2000)
Nederlandse Besluit Personenvervoer 2000 (Bp2000)
Aanbestedingsrichtlijnen 2004/17/EG en 2004/18/EG
Bekendmaking concessie openbaar vervoer
De procedure van bekendmaking van verleende dienstenconcessies in het openbaar vervoer staat uitgewerkt in artikel 7 van de PSO-verordening.
Vervoer en aanbesteden wet- en regelgeving
Decentrale overheden krijgen bij het aanbesteden van vervoer te maken met onderstaande wet- en regelgeving.
PSO-verordening
De ‘Public Service Obligations’-Verordening (PSO-Verordening 1370/2007) is op 3 december 2009 in werking getreden. De PSO-Verordening stelt vast hoe decentrale overheden en andere bevoegde instanties kunnen zorgen voor een goed aantal, een goede veiligheid en hoge kwaliteit van diensten van algemeen belang in het openbaar personenvervoer, voor een redelijke prijs.
Een volledige vrije marktwerking zou hiervoor niet kunnen zorgen. In de verordening staan voorwaarden waaronder gemeenten en provincies openbaredienstverplichtingen kunnen verlenen.
Nederlandse Wet Personenvervoer 2000 (Wp2000)
De Wet Personenvervoer 2000 (Wp2000) is ingesteld om voor een groei van het openbaar vervoergebruik te zorgen, waarbij overheidsgeld doelmatig en efficiënt wordt besteed.
Voor Nederlandse aanbestedende decentrale overheden is het op grond van de Wp2000 verplicht om in een aanbesteding in het programma van eisen de afstemming met hun milieubeleid op te nemen.
Nederlandse Besluit Personenvervoer 2000 (Bp2000) en Bao en Bass
Het Besluit Personenvervoer 2000 (Bp2000) verklaart het Besluit aanbestedingen voor overheidsopdrachten (Bao) gedeeltelijk van toepassing op de openbaar vervoerssector. Ook het Besluit aanbestedingen speciale sectoren (Bass) is via richtlijn 2004/17 van toepassing op de openbaar vervoerssector. Dit betekent dat de Europese aanbestedingsregels ook van toepassing zijn op de vervoerssector.
Het Besluit Personenvervoer 2000 (Bp2000) werkt de belangrijkste verplichtingen uit voor decentrale overheden, die uit de PSO-verordening voortvloeien. Ook werkt het Bp2000 een aantal regels uit de Wet Personenvervoer 2000 (Wp2000) verder uit. Daarmee is de Bp2000 relevant voor decentrale overheden die zich bezig gaan houden met het personenvervoer in hun gebied.
Richtlijn inzake de bevordering van schone en energiezuinige wegvoertuigen
De richtlijn over de bevordering van schone en energiezuinige wegvoertuigen (2009/33/EG) is belangrijk voor decentrale overheden. Deze richtlijn verplicht namelijk aanbestedende diensten, waaronder gemeenten, provincies en waterschappen, om bij de aankoop van wegvoertuigen rekening te houden met energie- en milieueffecten.
Denk daarbij onder meer aan het energieverbruik en de uitstoot van CO2 en vervuilende stoffen. Meer informatie hierover vindt u in onze praktijkvraag over de richtlijn schone en energiezuinige wegvoertuigen.