Vervoer 2050
Vervoer 2050
Vervoer 2050 is een brede strategie vastgesteld door de Europese Commissie om de mobiliteit toe te laten nemen en emissies doen afnemen. De Commissie heeft deze brede strategie in 2011 vastgesteld voor een concurrerend vervoerssysteem dat de mobiliteit zal vergroten, hinderpalen op belangrijke domeinen uit de weg zal ruimen en een stimulans zal vormen voor groei en werkgelegenheid.
Decentrale relevantie
Vervoer 2050 heeft als doel de mobiliteit toe te laten nemen, en veel toename van mobiliteit is in stedelijke gebieden nodig. Meer over de decentrale relevantie en mobiliteitsvraagstukken in stedelijke gebieden vindt u hier.
Het plan is ook van decentrale relevantie omdat het standpunten heeft op het gebied van emissies. Stedelijke gebieden hebben meer te kampen met luchtvervuilingsproblemen, doordat er bijvoorbeeld een groter aantal verkeer aanwezig is. De strategie vervoer 2050 wil koolstofemissies met 60% doen afnemen door bijvoorbeeld tegen 2050 geen auto’s meer op conventionele brandstoffen in steden toe te staan. Hieronder kunt u andere doelstellingen uit het vervoer 2050 plan lezen.
Hervorming vervoersysteem
Dit alles vergt een grondige hervorming van het huidige vervoerssysteem in Europa. De Commissie streeft ernaar de volgende belangrijke doelstellingen tegen 2050 te realiseren:
– geen auto’s op conventionele brandstoffen meer in steden;
– 40% duurzame koolstofarme brandstoffen in de luchtvaart;
– een vermindering van de emissies van de scheepvaart met minstens 40%;
– een verschuiving van 50% van het middellange passagiers- en goederenvervoer van de weg naar het spoor en het water;
Dit alles moet leiden tot een vermindering van de vervoersemissies met 60% tegen het midden van de eeuw.
Vervoer 2050 stappenplan
De Commissie heeft een stappenplan gemaakt, het vervoer 2050-stappenplan met 40 concrete initiatieven. Doordat er doelstellingen zijn vastgesteld voor verschillende types ‘verplaatsingen’, is dit stappen plan decentraal relevant. Er zijn doelstellingen met betrekking tot verplaatsingen in steden, tussen steden en over lange afstanden.
Stap 1: Vervoer tussen steden
De Commissie wenst dat in 2050 50% van alle passagiers-en goederenvervoer over middellange afstanden – vanaf ongeveer 300 km – niet meer over de weg plaats vindt, maar verschuift naar het spoor en het water. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ moet dan ook volledig toegepast worden om verstoringen te verhelpen.
Stap 2: Vervoer op lange afstanden
Vliegtuigen en schepen zullen de verplaatsingen op lange afstanden en het intercontinentaal goederverkeer blijven domineren. Nieuwe motoren, brandstoffen en systemen voor verkeersbeheer zullen de efficiëntie vergroten en de emissies doen afnemen.
Stap 3: Stadsvervoer
Een grote verschuiving naar schonere auto’s en brandstoffen. 50% minder auto’s op conventionele brandstoffen tegen 2030 en de geleidelijke invoering van een totaalverbod tegen 2050. Steden zullen tegen 2050 het gebruik van conventionele brandstoffen volledig moeten verbieden. Daarnaast zullen steden ook schoner openbaar vervoer moeten gaan aanbieden, waardoor de emissies verminderd worden.
Meer over Vervoer 2050 leest u in het Persbericht Vervoer 2050 van de Commissie of in het witboek vervoer 2050.
Meer weten over dit onderwerp?
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
STEL UW VRAAG