Ranglijst veelbelovende Europese regio’s

26 februari 2018

Noord-Holland staat in de regionale top 10 en Amsterdam in de stedelijke top 10 van de ‘European Cities and Regions of the Future 2018/2019 ranking’. Het Foreign Direct Investment (FDI) Magazine onderzoekt per twee jaar welke Europese regio’s en steden op economisch gebied het meest veelbelovend zijn voor de toekomst.

fDi Intelligence

fDi Intelligence, een dienst van de Financial Times, is wereldwijd het grootste kenniscentrum op het gebied van directe buitenlandse investeringen. Per twee jaar brengt fDi Intelligence de ranglijst ‘European Cities and Regions of the Future’ uit. Bij het samenstellen van de ranglijst wordt rekening gehouden met vijf categorieën: economisch potentieel, arbeidsomgeving, kosteneffectiviteit, infrastructuur en bedrijfsvriendelijk klimaat. Voor de ranglijst 2018/2019 werden er voor 489 locaties (301 steden, 150 regio’s en 38 local enterprise partnerships) data verzameld. Voor alle drie de locatiecategorieën wordt er een aparte ranglijst gemaakt.

Ranglijst

Noord-Holland staat als hoogstgeplaatste Nederlandse regio op plek 10 in de ranglijst voor veelbelovende regio’s. De provincie stijgt hiermee vijf plekken ten opzichte van de vorige ranglijst uit 2016. De provincie Noord-Brabant staat, als enige andere Nederlandse regio, op plek 22. De regio Parijs voert de ranglijst van regio’s aan gevolgd door de regio Dublin (nr. 2) en de regio Noordrijn-Westfalen (nr. 3).

In de ranglijst van steden staat Amsterdam als hoogstgeplaatste Nederlandse stad op plek 4, Eindhoven staat op plek 24. Londen voert, ondanks de brexit, verassend de ranglijst aan gevolgd door Dublin (nr. 2) en Parijs (nr. 3).

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

fDi’s European Cities and Regions of the Future 2018/2019, persbericht fDi Intelligence